Paştele ne-a golit buzunarele

4Comentarii
Paştele ne-a golit buzunarele
ORADEA – Cine a lăsat pentru ultimele zile aprovizionarea pentru masa de Paşte va trebui să se înarmeze cu multă răbdare şi mult calm. Alergătura pe la pieţe şi magazine a aglomerat oraşul.

Rând la carne. Rând la piaţă. Rând la ouă. Rând la cozonaci. Rând la dulciuri. Peste tot, lumea este înnebunită de febra cumpărăturilor.

Preţuri

Una dintre cele mai arzătoare probleme este că Paştele cade în acest an în 8 aprilie, atât cel catolic cât şi cel ortodox. Fiind înainte de primirea salariilor şi pensiilor, lumea nu prea a avut bani de cumpărături, fiind nevoită să-şi scuture buzunarele sau să apeleze la eventualele economii. „Mi-am luat bani cu împrumut de la o vecină, până primesc pensia. De miel nici nu poate fi vorba, pentru că este prea scump”, spune Maria Vese, o pensionară din Rogerius, care-şi făcea cumpărăturile la piaţă.

În ceea ce priveşte pieţele şi magazinele, acestea s-au aprovizionat ca pentru sărbători. Carnea de miel se vindea cu 17 – 20 de lei kilogramul. Orădenii care preferă să cumpere mielul viu mai au la dispoziţie ziua de sâmbătă pentru a-l achiziţiona. Acesta se vindea ieri în Piaţa Ioşia Nord cu 8 lei/kilogram. Ouăle costă 0,35 lei.
Crudităţile existau vineri din belşug în pieţele Oradiei.

Legătura de ridichi se vindea ieri cu 50 de bani, cea de ceapă verde cu 1 leu. Salata verde costa între 1 leu şi 1,5 lei căpăţâna, iar varza crudă 2 lei kilogramul. Precupeţele cereau pe kilogramul de spanac tot 2 lei. Roşiile se vindeau cu 6 – 8 lei/kilogram, iar castraveţii cu 6 lei.

A trecut vremea cozonacilor şi prăjiturilor făcute în casă. Gospodinele nu mai au nici timpul şi nici îndemânarea pe care o aveau mamele şi bunicile noastre. O simplă comandă, şi cozonacul este gata preparat. Bani să fie! „În felul acesta câştig şi timp, şi nu cred că mi-ar reuşi dacă l-aş face în cuptorul aragazului”, este de părere Claudia Bank.

Birta Dan4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor