Pastilă antifumat

6Comentarii
Pastilă antifumat
ORADEA – Un nou medicament antifumat a fost lansat în România şi simultan în Europa, de Ziua Mondială împotriva acestui viciu, în timp ce ministrul Sănătăţii anunţă, la Bruxelles, susţinerea privind interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, urmând ca experţii UE să ia o decizie în acest sens.

Produsul Champix (tartrat de vareniclină) descoperit şi dezvoltat de compania Pfizer, este un tratament nou şi unic care a fost conceput special pentru cei care au decis să renunţe la fumat. Pentru că cei mai mulţi fumători continuă să fumeze din cauza dependenţei de nicotină, produsul acţionează prin diminuarea dorinţei de a fuma şi prin ameliorarea simptomelor generate de lipsa nicotinei din organism. Mai mult, dacă o persoană fumează o ţigară în perioada tratamentului, medicamentul scade satisfacţia dată de fumat, a declarat, joi, Radul Vasilescu, director medical Pfizer.

            Medicamentul poate fi administrat tuturor persoanelor peste 18 ani care fumează, este disponibil în farmaciile din toată ţara şi poate fi eliberat pe bază de prescripţie medicală, la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.

            Schema de tratament durează 12 săptămâni. Doza zilnică este de două pastile pe zi şi costă aproximativ 11 lei pe zi. Pacienţii sunt încurajaţi să renunţe total la fumat din primele zile ale tratamentului. Chiar dacă o parte a pacienţilor continuă să mai fumeze şi după începerea acestuia, este de aşteptat ca în una-două săptămâni de la începerea tratamentului să renunţe total la fumat.

            Specialiştii mai recomandă celor care sunt hotărâţi să renunţe la fumat ca pe durata tratamentului să încerce să evite acele acţiuni asociate frecvent fumatului, care au la bază obiceiuri de consum (cafea, alcool, etc).

            Din punct de vedere al procentului de fumători, România este astăzi în topul ţărilor din Uniunea Europeană, cu o pondere a fumătorilor peste media europenă.

            Este pentru prima dată când lansarea unui asemenea tratament are loc simultan în România şi celelalte state europene.

            Statisticilr arată că în România peste 30 la sută din populaţia activă (44 la sută bărbaţi şi 17,5 la sută femei) fumează.  Fumatul omoară peste 33.000 de români în fiecare an, 70 la sută dintre aceştia având între 35 şi 69 de ani. Principalele cauze de deces la fumătorii din România sunt bolile cardiovasculare (50 la sută), cancerul (40 la sută) şi bolile respiratorii. Fiecare dintre cei care mor prematur în România din cauza bolilor asociate fumatului ar mai fi avut de trăit în medie 21 de ani.

            În Europa, aproximativ 1.2 milioane de oameni mor în fiecare an, din cauza bolilor generate de fumat.

            Organizaţia Mondială a Sănătaţii estimează că încărcătura financiară generată de fumat va fi în anul 2010 de aproximativ 130 miliarde de euro.

            Specialiştii au constatat că fumatul este o condiţie medicală predispusă la recăderi din cauza dependenţei, atât fizice cât şi psihologice la nicotină. Contrar percepţiei generale de până acum legată de faptul că fumatul reprezintă o parte a stilului de viaţă şi o alegere personală, studiile recente demonstrează că dependenţa de nicotină este asemănătoare cu cea de droguri. Nicotina acţionează asupra unui anumit receptor nicotinic din creier, care are ca efect eliberarea de dopamină, asociată cu satisfacţia dată de fumat. Vareniclina acţionează asupra aceluiaşi receptor, blocând acţiunea nicotinei asupra receptorului şi având ca rezultat diminuarea dorinţei de a fuma.

            Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii împotriva Funatului şi al Societăţii de pnumologie, a declarat că 16 ani de reclamă intensă şi fără oprelişti la ţigări, având ca ţinte adolescentul de 16 ani şi femeile, a dus la creşterea consumului de tutun. Creşterea prevalneţei în cazul tinerilor a fost în numai patru ani cu 11 la sută.

            Consecinţele fumatului sunt confirmate de statistici, 85 la sută din cazurile de cancer fiind provocate de acest viciu.

            Cu prilejul aceluiaşi eveniment, Doina Dimulescu, şeful secţiei cardiologie de la Spitalul Elias din Capitală a apreciat că este inaceptabil modul în care sunt realizate reclamenele la tutun, în conduţiile în care fumatul poate fi cauza altor boli decât cancerul pulmonar, precum afecţiuni cardiace, diabet şi altele.

            În acest context, Dimulescu a criticat şi faptul că mulţi studenţi şi chiar medici fumează.  

            Potrivit specialiştilor, beneficiile renunţării la fumat se văd într-un timp foarte scurt. Astfel, după 20 de minute de la ultima ţigară tensiunea, ritmul cardiac şi circulaţia periferică pot avea valori mai bune. După 12 ore nivelul monoxidului de carbon este apropiat de valoarea pe care o au nefumătorii, iar după 48 de ore nicotina este eliminată din organism. După trei luni se poate observa o mai bună funcţionare a aparatului carido-vascular şi a plămânilor. După un an riscul de a face infarct scade la jumătate, după zece ani se reduce la jumătate riscul de a face cancer pulmonar, iar după 15 ani riscul de a face infarct sau accidente vasculare este similar cu al nefumătorilor.

            Noul produs a apărut pe piaţa farmaceutică românească, joi, ziua în care ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, prezintă, la Bruxelles, Directiva prin care România susţine interzicerea totală a fumatului în spaţiile publice închise începând din 1 iulie 2008, cu o derogare de cinci ani pentru unităţi precum baruri, cluburi şi zone semirezidenţiale, în care să funcţioneze spaţii pentru fumat, separate şi ventilate.

            Comisia Europeană a lansat o dezbatere pe tema fumatului în locurile publice închise. Aceasta a solicitat ţărilor membre opinii privind soluţiile care se impun – la nivel local şi comunitar – pentru reglementarea legislativă a acestei probleme. Cu această ocazie, a fost publicată şi Cartea verde “Către o Europă fără fum de tutun: opţiuni privind politicile comunitare”.

            Răspunsurile ţărilor membre ale Uniunii Europene la întrebarea “Ce măsuri privind fumatul în locurile publice se consideră a fi cele mai eficiente şi mai adecvate, şi la ce nivel ar trebui luate – naţional sau comunitar ?” sunt prezentate, în perioada 30-31 mai, la Bruxelles, de miniştrii Sănătăţii.

Cristian Horgos6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor