Păstrători ai tradiţiei şi valorilor creştine

De Crina Dobocan
1Comentariu
Timp liber petrecut frumos și echilibrat
Timp liber petrecut frumos și echilibrat - © Foto: pr. Radu Rus
Peste 100 de elevi au participat la o tabără de creație, la Mănăstirea Izbuc.

A XI-a ediție a taberelor de creaţie religioasă „Împreună, să ne cunoaştem tradiţia şi valorile creştine” s-a încheiat la sfârșitul săptămânii trecute. Acțiunea s-a desfășurat cu binecuvântarea PSS Sofronie Drincec, Episcopul ortodox al Oradiei, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, la Mănăstirea Izbuc, Mănăstirea Voievozi şi Schitul Poiana Florilor, dependent de Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea.

Taberele au fost incluse în cadrul manifestărilor dedicate anului omagial al unității de credință și de neam în Patriarhia Română. Scopul acestor tabere este acela de a le oferi copiilor şi tinerilor o alternativă creştină, viabilă şi educativă, de petrecere a timpului liber. Copiii implicaţi în proiect au petrecut zile extrem de frumoase, bucurându-se de frumuseţile naturii, de binecuvântarea slujbelor religioase, de binefacerile drumeţiilor sau ale activităţilor sportive”, a arătat coordonatorul taberelor, preotul Radu Rus, directorul Liceului Teologic Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu”.

Peste 100 de copii din ciclurile gimnaziale și liceale de la diferite școli din Oradea și din județul Bihor, împărțiți în trei serii, s-au bucurat de câteva zile în natură.

Potrivit preotului Radu Rus, elevii au fost selectaţi în funcţie de rezultatele deosebite la învăţătură şi purtare, de premiile obţinute la Olimpiada de religie, etapele judeţeană şi naţională şi, nu în ultimul rând, de situaţia socială şi economică a familiilor din care provin copiii.

Componente

O componentă importantă a taberelor a fost reprezentată de cursurile de pictură pe sticlă, la care toţi copiii au participat. La sfârşitul perioadei de tabără, fiecare participant a realizat câte o icoană.

„Produsele muncii lor vor fi expuse într-o expoziţie care va fi vernisată imediat după începerea anului şcolar 2018-2019. În aceste demers elevii au fost sprijiniţi de inimoşii profesori bihoreni: Pr. Pavel Benţa, Florina Iepure, Camelia Chiș, Romina Hulban şi Maria Bronţ care, an de an, pe bază de voluntariat, participă cu dăruire şi disponibilitate la taberele de creaţie. De asemenea, copiii au participat, zilnic, în mod activ la Sfânta Liturghie şi la slujbele de seară, îmbogăţindu-se spiritual din frumuseţea cultului ortodox, precum şi la cateheze care au avut teme variate, menite să răspundă nevoilor lor spirituale”, a anunțat dascălul coordonator.

Din programul taberei n-au lipsit drumeţiile, concursurile pe teme de cunoştinţe religioase sau cultură generală, vizionările de documentare şi filme cu mesaj creştin sau întrecerile sportive cu tot farmecul şi veselia specifice. În aceste activităţi tinerii au fost sprijiniţi şi asistaţi de către profesorii: pr. prof. Dorel Leucea, pr. prof. Alin Sonea, Arhid. Ştefan Lakatos, prof. Liviu Țiț şi prof. Daniela Leucea.

Generozitatea gazdelor taberei, obştile monahale de la Mănăstirea Izbuc, Mănăstirea Voievozi şi Schitul Poiana Florilor, a contribuit din plin la reuşita proiectului. Copiii s-au simţit foarte bine, au legat prietenii, şi-au descoperit şi dezvoltat aptitudini, au conştientizat că timpul liber poate fi petrecut frumos şi echilibrat, plăcut şi eficient, în acelaşi timp, interesant şi constructiv, creativ şi recreativ totodată, într-o manieră cu adevărat folositoare şi ziditoare.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor