Pasztor dă bani școlilor maghiare prin ONG-uri

Pasztor dă bani școlilor maghiare prin ONG-uri
Consiliul Județean se asociază cu două fundații pentru a susține reparațiile la cele două școli de limbă maghiară, „Ady Endre” și „Szacsvay Imre”, din Oradea.

Între timp, Primăria a atacat în justiție alocările pe care le-a primit de la Consiliul Județean pentru cele două școli maghiare. Bani cărora, de altfel, le-a dat altă destinație.

Județul condus de udemeristul Pasztor Sandor alocă, astfel, încă o dată cei 50.000 de lei pentru montarea unei plase de protecție pe Școala Gimnazială „Szacsvay Imre”, acțiune pentru care consideră oportun să se asocieze cu Fundația Partium, ONG care participă cu o cofinanțare minusculă, de „0,5 mii lei”, conform acordului de cofinanțare. Tradus în limba română, înseamnă o cofinanțare de 500 de lei.

De asemenea, CJ Bihor alocă 180.000 de lei pentru reabilitarea punctului termic, la Liceul „Ady Endre”, prin asocierea cu Fundația Alma Mater, care contribuie fix cu „0,1 mii lei”. Adică cu 100 de lei.

Ping-pong etno-politic

Hotărârea Consiliului Județean de marți a trecut cu votul majorității, în ciuda opoziției PNL. Inițial, Consiliul Județean alocase Municipiului Oradea cele două sume cu destinație precisă, către școlile maghiare pomenite.

Primarul Ilie Bolojan s-a opus, însă, motivând că Primăria nu poate finanța lucrări la cele două imobile, deoarece nu sunt în proprietatea Municipiului. Clădirea Liceului „Ady Endre” este proprietatea ordinului catolic al călugărițelor ursuline, iar la „Szacvay Imre” există un proces, clădirea fiind revendicată de Episcopia Romano-Catolică, condusă de episcopul Bocskei. Astfel, Municipiul Oradea a redirecționat cei 230.000 de lei către internatul Liceului „Traian Vuia”.

Ulterior acestui moment, chiar dacă Prefectura a cerut Primăriei să respecte destinația banilor veniți de la Județ, Municipalitatea a acționat în contencios administrativ Hotărârea CJ Bihor prin care s-au alocat fondurile respective.

Primăria contestă în contencios administrativ sumele care i-au fost repartizate de Consiliul Județean, pentru școlile Ady Endre și Szacsvay Imre. „Primăria Municipiului Oradea contestă la instanța de contencios administrativ Hotărârea Consiliului Județean 113/2018 privind repartizarea pe unități ...
Pentru că Școala „Szacsvay Imre” și Colegiul „Ady Endre” au rămas fără alocările de la CJ Bihor via CL Oradea, elevi și profesori de la acestea au protestat în plen. Bolojan către audiență: „Sunteți folosiți ca un scut uman într-o miză de doi lei”. Primul punct pe ordinea de zi a ședinței Consili...14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor