Pasztor Sandor explică „miracolul” voturilor pro-UDMR

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
3Comentarii
Pasztor Sandor explică „miracolul” voturilor pro-UDMR
Președintele UDMR al Consiliului Județean Bihor are o explicație simplă pentru cele peste 20.000 de voturi pentru UDMR, venite din județe fără comunități maghiare.

Din cele 473.000 de voturi ale UDMR în alegerile europarlamentare, peste 20.000 de voturi au venit din județe în care etnicii maghiari nu există sau sunt extrem de puțini. Adică 4,5% din totalul voturilor primite de UDMR. Pasztor Sandor are o explicație simplă pentru „valul de simpatie” în baza căruia UDMR a beneficiat, trecând și de astă dată pragul electoral. Liderul local al UDMR sugerează că Uniunea s-a organizat exemplar pentru a trece pragul electoral, având grijă să fie prezentă peste tot în țară, pentru a-și optimiza procentul.

Oamenii UDMR din secții…

Interpelat de JURNAL BIHOREAN & BIHON.RO ce explicație are pentru votul surprinzător de consistent pentru UDMR în județele extra-carpatice, cu ocazia alegerilor europarlamentare, președintele UDMR al Consiliului Județean, Pasztor Sandor, indică buna organizare a UDMR! Potrivit lui, UDMR a avut grijă să aibă reprezentanți în secțiile de votare din toate județele țării, chiar dacă aceștia nu erau maghiari. Așa cum, în mod evident, este cazul în județe precum Teleorman, Brăila, Călărași sau Ialomița, care consemează fiecare doar câteva zeci de suflete declarate ca fiind de etnie maghiară. Explică Pasztor Sandor: „Spre exemplu, în Bihor UDMR a avut reprezentanți în toate secțiile de votare, chiar și în localitățile unde nu sunt maghiari. Așa cum și PNL, spre exemplu, a avut oameni în toate secțiile de votare, și acolo unde trăiește o comunitate maghiară majoritară. Probabil că la fel a procedat UDMR la nivel național, inclusiv în județele din afara Ardealului. Am avut reprezentanți în secțiile de votare, chiar dacă nu sunt maghiari, și probabil că aceștia au votat UDMR, împreună cu familiile lor”.

„Ungurii” din Teleorman

Cele mai multe voturi UDMR în județe extra-carpatice fără populație maghiară au fost în Constanța, cu 1.929 de voturi la 450 de etnici maghiari. În Teleorman sunt înregistrați doar 18 etnici maghari. Și totuși, s-au înregistrat 669 de voturi pentru Uniunea maghiară. În Botoșani, la 38 de etnici maghiari, UDMR a primit 930 de voturi!

În total, UDMR a acumulat 20.128 în următoarele județe fără populație maghiară: Argeș, Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Olt, Prahova, Teleorman, Vaslui, Vrancea. În aceste 18 județe sunt înregistrați doar 2.551 de cetățeni de etnie maghiară, de unde rezultă o medie de 8 voturi UDMR în dreptul fiecărui etnic maghiar declarat!

„În mod surprinzător, zeci de mii de voturi au venit la UDMR din județe în care nu trăiesc maghiari sau trăiesc extrem de puțini. Dacă a fost un miracol sau pur și simplu s-au «cumpărat» voturi pentru UDMR de la vechiul său aliat – PSD, probabil că nu se va ști niciodată”, scrie magyarhang.org. „Este clar că miracolul a avut loc în principal în județele din Oltenia și Moldova, care reprezintă baza de votanți ai PSD. Patru dintre județe se remarcă: în Dambovița, UDMR a primit de șapte ori mai multe voturi decât în 2016, în județele Ialomița și Prahova, de șase ori, în Iași de cinci ori”, mai arată jurnaliștii maghiari, citați de newsweek.ro.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor