Patapievici la Universitate

Patapievici la Universitate
Presedintele Institului Cultural Român, scriitorul si filosoful Horia-Roman Patapievici, a fost miercuri, la amiaza, protagonistul unui eveniment sustinut de divizia pentru Europa de Sud-Est a companiei Microsoft, desfasurat sub genericul „Comunitate si diversitate. Conferinţele Microsoft”.

Pe lista organizatorilor s-au aflat Fundatia a Treia Europa si revista culturala timisoreana Orizont, partener local al manifestarii fiind Facultatea de Litere a Universitatii din Oradea.


Pornind de la biografia unui personaj stralucit al secolului XlX, pe care l-a intitulat simplu „marele maestru”, preferând sa-i dezvaluiasca numele abia în a doua parte a alocutiunii, îndragitul scriitor a facut radiografia unui unsuccess story. Pierre Duhem, un personaj devenit, nemeritat, cvasi-anonim la mai putin de un secol de la disparitia sa, a fost eroul conferintei intitulate „Un maestru, o descoperire, o sansa ratata”.

Unitate între stiinta si spirit


Nascut si educat în Franta din perioada Celei de-a Treia Republici, acestui savant i-a fost refuzata, din pricina conjuncturii politice din acea perioada, imortalitatea pe care o merita cu prisosinta datorita meritelor sale, atât ca fizician, cât si ca om. Principiile fizicii descoperite de el poarta astazi numele unor alti oameni de stiinta, care le-au descoperit ulterior, doar pentru faptul ca tezele sale contraziceau teoria unui important personaj al vremii, Marcelin Berthelot.


Pornind de la acest exemplu, H.-R. Patapievici a vorbit despre „ideile primite”, acele idei care exista, pur si simplu si, din acest motiv, sunt unanim acceptate. Una dintre aceste idei, în secolul XlX, în plina perioada de secularizare, era aceea ca Evul Mediu a însemnat o perioada de regres în domeniul stiintelor. „Între Arhimede si Galilei domnesc 18 secole de bezna” este enuntul lui Lagrange, foarte la moda în perioada respectiva.

De altfel, dupa cum sustine Patapievici, condamnarea lui Galilei a fost momentul în care s-au rupt relatiile Bisericii cu stiinta, iar prin marginalizarea lui Duhem oamenii vremii au ratat sansa de a fi „fiinte compatibile, care sa creeze acea unitate între stiinta si spirit”.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !