Patriarhul Daniel, Doctor Honoris Causa al Universitatii Oradea

49Comentarii
Patriarhul Daniel, Doctor Honoris Causa al Universitatii Oradea
În cursul zilei de sambata, 18 septembrie, Patriarhul Daniel a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea.

Ceremonia a avut loc în Aula Magna a Universităţii din Oradea, în prezenţa a sute de preoţi, ierarhi ai Sfântului Sinod, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Adrian Lemeni, profesori, oficialităţi locale şi credincioşi. La manifestare au fost invitaţi şi episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea şi cel romano-catolic, Bocskei Laszlo.

Binecuvîntare

,,Am fost deosebit de onoraţi de solicitarea Facultăţii de Teologie Ortodoxă de a acorda acest titlu Prea Fericirii Sale. Prezenţa acestuia şi a membrilor Sfântului Sinod este un mare prilej de bucurie, dar mai ales o binecuvântare pentru începutul noului an universitar, care bate la uşă’’, a spus, în deschiderea ceremoniei, rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal.

Laudatio a fost rostit de preotul Nicu Dumitraşcu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii din Oradea.

,,Este un moment de mare sărbătoare în istoria Facultăţii de Teologie Ortodoxe din Oradea. Fiecărui om, Dumnezeu i-a dat un dar. Celui pe care-l sărbătorim astăzi, Dumnezeu i-a dăruit mai multe talente uluitoare. Decizia Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Dr. Vasile Coman’’, de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa, nu este fundamentată pe faptul că Prefericitul Daniel este Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, sub patronajul căruia ne desfăşurăm activitatea, ci şi pentru preocupările şi activitatea academică a acestuia’’, a rostit în discursul său, preotul Nicu Dumitraşcu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea.

Viaţă spirituală şi socială

După ce i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, Patriarhul Daniel a prezentat lucrarea ,,Liturghie euharistică şi filantropie socială’’. Patriarhul le-a vorbit celor prezenţi despre legăturile dintre viaţa spirituală şi cea socială.

La sfârşitul evenimentului de la Universitatea din Oradea, Preafericitul Daniel a oferit câteva cărţi teologice pentru Biblioteca Nouă a Universităţii din Oradea. La rândul său, rectorul Cornel Antal, i-a oferit Patriarhului câteva materiale despre Universitatea din Oradea.  Patriarhul Daniel i-a salutat pe ierarhii Virgil Bercea şi Bocskei Laszlo şi şi-a făcut fotografii cu cei prezenţi.

Patriarhul Daniel, împreună cu cei care l-au însoţit, a servit prânzul la restaurantul Transilvania din Oradea.

La ora 18:30, acesta a vizitat Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Oradea, unde slujeşte părintele Nemeş. Cu această ocazie a fost lansat proiectul ,,Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe’’.

Duminică, 19 septembrie, de la ora 9:00, Patriarhul României va celebra Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea, alături de ierarhi ai Sfântului Sinod, preoţi, diaconi şi enoriaşi.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, la ora 13:00, acesta va vernisa expoziţia foto documentară, ,,Episcopia Oradiei – 90 de ani de la reînfiinţare”.

Crina Dobocan

Patriarhul Daniel, întâmpinat cu pâine şi sare

Patriarhul Daniel a oficiat un Te Deum la Biserica cu Lună

Patriarhul Daniel a oficiat un Te Deum la Biserica cu Lună49Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor