Patriot timp de 90 de ani

Patriot timp de 90 de ani
Călan – Un cetăţean din Călan poartă pe lângă povara anilor nenumărate amintiri şi cunoştinţe despre cel de-al doilea război mondial. Basarabean la origini, Ioan Cosma în vârstă de 90 de ani este o adevărată istorie vie.

Povestirile milităreşti îl însufleţesc pe bătrânelul pentru care războiul constituie o parte importantă din amintirile vieţii. Cel mai important pentru Ioan Cosma este mândria că nu a cedat niciodată influenţei ruşilor şi a luptat cu patriotism pentru poporul român în vremea când Basarabia aparţinea României.

„Cel mai greu a fost atunci când mi s-a transmis că trebuie să lupt pentru ruşi, dar am refuzat să merg, cu toate riscurile. Eu eram român, am învăţat carte românească, nu voiam să le fiu de folos ruşilor”, spune Ioan Cosma.
Mobilizat pentru război la 22 iulie 1941, Ioan Cosma a fost repartizat în postul de armurier pentru aviaţie.

„Misiunea mea era să echipez avioanele de vânătoare cu muniţie. Viaţa mi-a fost pusă mereu în pericol pentru că fiind nevoit să transport muniţia pe timp de noapte riscam să fiu zărit şi bombardat”, spune bătrânelul.

Medaliat de Iliescu

După atâtea sevicii aduse statului român, Ioan Cosma este „recompensat” cu o pensie de veteran care depăşeşte cu puţin suma de 100 de lei. Preşedintele Asociaţiei de Veterani, Dumitru Susan a spus că „pensiile sunt calculate în funcţie de timpul petrecut pe front şi de medaliile obţinute. Ar trebui să fie mulţumit şi cu aceasta înainte nu se primea nimic.

Pe lângă această pensie domnul Cosma mai beneficiază de scutirea plăţii impozitelor, de gratuitate pe tren şi de medicamente gratuite sau compensate”.

Satisfacţia cea mai mare a bătrânului este medalia „Crucea Comemorativă” pentru serviciile militare aduse statului român în cel de-al doilea război mondial, înmânată de preşedintele Ion Iliescu în 2002.

„Eu ştiu că ar fi trebuit să mor mai demult. Bătrâneţea e o povară, mai ales acum la 91 de ani, vârstă pe care o împlinesc pe 2 februarie anul acesta”, încheie Ioan Cosma.

Călin Bicăzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !