Patroana ORSER trimisă în judecată

ORADEA – Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a patru inculpaţi (din care doi din fosta conducere a Agenţiei Domeniilor Statului) pentru săvârşirea mai multor infracţiuni prin care au creat în dauna statului un prejudiciu de peste 5 milioane euro.

Printre cei trimişi în judecată se numără Maria Schutz, manager al ORSER şi al unor societăţi agricole din judeţele Dolj şi Braşov. Ea a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea a trei infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de bancrută frauduloasă, în formă continuată. Alături de ea au mai fost trimişi în judecată Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului (A.D.S), pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, Mihai Ciobanu, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul Agenţiei Domeniilor Statului (A.D.S), pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, Ion Dascăli, la S.C. SERE CODLEA S.A., pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la bancrută frauduloasă, în formă continuată.

Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat că Maria Schutz, cu sprijinul inculpaţilor Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai, a indus în eroare Agenţia Domeniilor Statului cu ocazia încheierii şi derulării contractelor de privatizare a societăţilor comerciale ORSER SA Oradea şi SERE CODLEA SA Braşov.

„S-a stabilit că inculpata nu avea la dispoziţie mijloacele financiare necesare derulării contractului şi nu a respectat clauzele contractuale referitoare la investiţiile asumate prin contracte. De asemenea, beneficiind de concursul inculpaţilor Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai din cadrul A.D.S, inculpata a raportat unele date şi investiţii fictive. Fiind ajutată de inculpatul Dascălu Ion, inculpata Schutz Maria a determinat conducerea celor două firme scoase la privatizare să înregistreze cheltuieli şi servicii fictive, situaţie de natură să ducă la declararea stării de insolvenţă”, se arată în comunicatul DNA.

Concret, în luna octombrie 2002, ADS, reprezentată de directorul general şi preşedintele Consiliului de Administraţie Popa Corneliu, a încheiat un contract de vânzare-cumpărare de acţiuni aparţinând SC ORSER Oradea şi de concesiune a 104 ha de teren, cu societatea agricolă WORLDSER Ţuglui (Dolj), reprezentată de Maria Schutz. Contractul a fost încheiat în urma unei licitaţii, câştigate de această societate agricolă care, deşi oferise un preţ pe acţiuni mai mic decât cel al contra-ofertantului, şi-a asumat obligaţia de a realiza un program de investiţii din surse proprii de peste două milioane USD în doar doi ani.

„Se impune precizarea că Societatea Agricolă WORLDSER Ţuglui din judeţul Dolj s-a înscris la licitaţie după mai puţin de o lună de la înfiinţare. Ulterior, deşi nu fuseseră realizate obligaţiile investiţionale asumate prin contract, inculpatul Popa Corneliu, sprijinit de inculpatul Ciobanu Mihai, a încheiat un act adiţional, fără aprobarea Consiliului de Administraţie al A.D.S, prin care a prelungit la cinci ani termenul de realizare a investiţiei”, se mai arată în comunicatul DNA.

În perioada derulării contractului, Maria Schutz a prezentat date nereale care atestau realizarea investiţiilor asumate. În realitate, majoritatea activelor ORSER SA Oradea au fost înstrăinate către SC GINI TRANSCOM SRL Craiova, (fiind la data respectivă una din societăţile care făceau parte din grupul celor controlate de inculpata Schutz). Procurorii au arătat că înstrăinarea a fost posibilă deoarece Maria Schutz a creat aparenţa unor datorii ale ORSER SA către GINI TRANSCOM, în condiţiile în care existau datorii reale către alţi creditori.

Potrivit anchetatorilor, aceeaşi “reţetă” a fost folosită cu ocazia adjudecării licitaţiei şi încheierii, în septembrie 2000, a contractului de privatizare a SC SERE CODLEA SA Braşov cu Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui. În total, prejudiciul creat Agenţiei Domeniilor Statului prin fraudele comise cu ocazia privatizării şi post – privatizării celor două societăţi comerciale (Orser SA Oradea şi Sere Codlea) precum şi patrimoniului Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Braşov este de peste 5 milioane de euro. Pentru recuperarea acestei sume, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale celor patru inculpaţi.

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !