Patronatul a câştigat o luptă

1Comentariu
Patronatul a câştigat o luptă
ORADEA – O dezbatere, în adevăratul sens al cuvântului, a avut loc miercuri după-amiază, în sala General „Traian Moşoiu” a Primăriei Oradea. CL a amânat decizia asupra taxelor şi impozitelor locale, ca urmare a sesizării PISC.

Mărul discordiei au fost taxele şi impozitele locale, pe care reprezentanţii mediului de afaceri le vor cât mai mici, în timp ce administraţia publică locală consideră că este oportun să le ridice spre pragul maxim admis de lege.

Dezbaterea publică pe problema taxelor şi impozitelor pentru anul 2007 a fost organizată de Patronatul din Industrie, Servicii şi Comerţ (PISC) şi, chiar dacă nu a incitat interesul publicului larg, dovadă fiind numeroasele scaune goale, reprezentanţii autorităţilor locale s-au prezentat, pentru a susţine legalitatea, necesitatea şi oportunitatea aplicării unor impozite ridicate

„Costurile cu care se confruntă mediul de afaceri orădean afectează profund competitivitatea acestora pe piaţa europeană”, a subliniat Valentin Ionescu, preşedinte PISC, modul negativ în care taxele locale influenţează afacerile orădene. Ana Lăcătuş, expert contabil şi membru PISC, a atras atenţia că şi în cursul acestui an întreprinzătorii bihoreni au plătit taxe mai mari decât cei din alte localităţi. Venit pentru a susţine punctul de vedere al mediului de afaceri, Dan Octavian, directorul general al Federaţiei Patronilor Bihor, a subliniat că Oradea nu poate fi recomandată pentru investiţii, din cauza fiscalităţii. „Frânele dezvoltării mediului de afaceri local sunt fiscalitatea locală şi planul urbanistic”, a punctat Dan Octavian.

Exemple şi contraexemple
Viceprimarul Biro Rozalia a susţinut punctul de vedere al administraţiei publice, dând replică comentariilor negative ale oamenilor de afaceri. Dacă Valentin Ionescu s-a întrebat cum de impozitul pe clădirile persoanelor juridice din Debreţin este de 0,17%, Biro Rozalia a explicat că bugetul oraşului în cauză este de patru ori mai mare decât al Oradiei, fapt pentru care nu au nevoie de impozite atât de mari. Pe de altă parte, reprezentanţii administraţiei locale au subliniat că anul viitor cheltuielile din bugetul local vor trebui dublate, fapt pentru care vor avea nevoie de mai mulţi bani. Aceştia au mai spus că şi alte oraşe, precum Timişoara, Braşov şi Craiova, vor aplica anul viitor taxe şi impozite mai ridicate.

Amânare
Dincolo de discuţiile în contradictoriu, PISC a reuşit să obţină amânarea aprobării proiectului de buget, pentru data de 21 decembrie. „PISC a depus o sesizare în data 4 decembrie, conform căreia CL nu a respectat articolul 6 al Legii nr. 52 din 2003. Este vorba despre anunţarea publicului şi asociaţiilor de afaceri, cu 30 de zile înainte de luarea unei decizii. Faptul că au amânat hotărârea reprezintă un prim pas spre negocieri, prin recunoaşterea faptului că au procedat greşit”, a spus Ioan Popa Baciu, director executiv PISC.

Claudia Curta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor