Patronatul Viei vrea să limiteze producţia de vin din gospodării

5Comentarii
Patronatul Viei vrea să limiteze producţia de vin din gospodării
Patronatul Viei arată că propunerile privind stabilirea unei limite de producţie de vin pentru consumul propriu şi a unui plafon pentru autorizaţia de antrepozitare fiscală de 30 hl/an, în loc de 200hl/an, vor elimina concurenţa neloială şi vor avea ca efect fiscalizarea profitului şi a TVA.

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) cere modificarea limitei de producţie de vin pentru consumul propriu şi a plafonului pentru autorizaţia de antrepozitare fiscală la 30 hl/an, de la 200 hl/an. PNVV consideră că astfel va fi eliminată concurenţa neloială şi evaziunea din domeniu, patronatul estimând o pierdere a bugetului de stat de 70-100 mil. euro/an, (la preţul mediu al unui litru de vin la 1 euro n.r.).

Totodată, introducerea modificărilor propuse de patronat va avea ca efect protejarea consumatorilor prin controlul calităţii vinului introdus pe piaţă. Codul Fiscal exceptează de la obligaţia de a produce, deţine sau comercializa vinul de către o persoană fizică, destinat consumului propriu familial, în cadrul unui antrepozit fiscal, fără limitarea la o anume cantitate, dar şi de autorizare de antrepozitare fiscală pentru o cantitate mai mică de sub 200 de hectolitri de vin.

PNVV arată că producţia medie anuală de vin este de 5,5-6 milioane hectolitri, vânzările din piaţă ridicându-se la 1,2-1,5 milioane hectolitri de vin, astfel că circa 4,5 milioane hectolitri reprezintă „autoconsum şi piaţa nelegală“.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, consumul mediu pe cap de locuitor este de aproximativ 27 litri, iar consumul unei gospodării ajunge la 78,3 litri/an, în condiţiile în care numărul de membri ai unei gospodării este de 2,9 persoane. „Studiile de specialitate în domeniul consumului de vin arată că este recomandat un consum zilnic de circa 0,4 litri/persoană/zi – două pahare de vin – excesul putând dăuna sănătăţii. Un calcul simplu conduce la un consum potenţial de circa 430 litri/an pentru fiecare gospodărie“, a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul PNVV.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor