Patroni apăraţi cu pixul

Cele doua ziare ale lui Ioan si Viorel Micula au publicat sâmbata, pe prima pagina, articole în care autorii sar în apararea patronilor lor, în urma aparitiei în cotidianul Ziua a unui amplu material, considerat denigrator.

Ziua acuza firmele celor doi oameni de afaceri oradeni ca au datorii neachitate fata de bugetul de stat de aproape jumatate de miliard de euro.

Articolele din Crisana si Realitatea bihoreana sustin ca informatiile publicate sunt neadevarate, firmele celor doi frati neavând în prezent nici o datorie catre bugetul de stat. Drept dovada, ambele ziare publica facsimile ale dovezilor eliberate de Directia Generala a Finantelor Publice, alaturi de pozitia Grupului European Drinks.

Autorii articolelor din cele doua ziare oradene omit sa spuna însa ca ei sunt platiti tocmai de cei carora le iau apararea, lucru la care i-ar fi obligat deontologia profesionala.

Îsi apara patronii cu dintii

Publicate în prima pagina a Crisanei si Realitatii bihorene, cele doua articole care iau apararea fratilor Micula fata de atacul lansat sâmbata de cotidianul Ziua sunt de fapt luari de pozitie, comentarii care sunt prezentate cititorilor fara nici un element care sa indice ca este vorba de opinii, si nu de articole informative.

Jurnalismul obiectiv cere ca articolele de opinie sa fie clar delimitate de celelalte materiale, atât în mod explicit, indicându-se faptul ca e vorba de un comentariu, cât si prin prezentare grafica. Nici „Mitul, mita si mitomanii de la Ziua”, din Crisana, nici „Acuzatii fabricate de Ziua”, din Realitatea bihoreana, nu au vreunul din aceste elemente.

Conflicte de interese

Una din normele deontologice ale meseriei de ziarist, general acceptate în lumea civilizata, este ca, atunci când se afla în situatia de a scrie despre afacerile patronilor lor, jurnalistii sunt obligati sa-si informeze cititorii ca interesele persoanelor la care se refera se intersecteaza cu cele ale ziarului.

Procedând astfel, ei admit cu onestitate ca, în cazul acestor articole, exista posibilitatea ca impartialitatea si obiectivitatea jurnalistica sa fie afectate.

Deontologia meseriei de jurnalist i-ar fi obligat pe autorii articolelor din cele doua cotidiane oradene sa-si informeze cititorii ca cei incriminati de catre cotidianul Ziua sunt tocmai patronii lor, chiar daca acest lucru este de notorietate publica.

Cititorii aveau dreptul sa fie avertizati ca ziarele respective ar putea avea un interes direct în aceasta chestiune, nemaiputând sa ridice vreo pretentie de obiectivitate, indiferent de justetea celor afirmate.

Acest fapt este omis în ambele articole despre fratii Micula. Mentionam ca în numeroasele materiale publicate pâna acum de catre cele doua ziare despre patronii lor si afacerile acestora, atât Crisana, cât si Realitatea bihoreana au omis sa mentioneze ca scriu tocmai despre cei care îi platesc sa faca acest lucru.

„Acest lucru este de notorietate, sustine Mircea Jacan, directorul cotidianului Realitatea bihoreana”, admitând totusi ca „poate ar fi fost mai bine daca autorul articolului semnala faptul ca fratii Micula sunt patronii ziarului”.

Cotidianele Crisana si Realitatea bihoreana sunt editate de SC Anotimp SA, respectiv Casa de editura si presa Euro Media, printre actionarii carora figureaza Ioan si Viorel Micula. Cei doi oameni de afaceri mai patroneaza numeroase posturi TV si radio, dintre care amintim National si Transilvania TV.

Alexandru Seres

Taguri: ,