Patronii bihoreni şi integrarea

Patronii bihoreni şi integrarea
ORADEA – Nimeni nu poate contesta importanţa aspectelor economice, în construcţia europeană. În ciuda eforturilor din 2006, IMM-urile bihorene nu sunt încă pregătite pentru UE.

Din acest considerent, la două săptămâni de la data aderării României la Uniunea Europeană, am stat de vorbă cu reprezentanţii celor mai active patronate bihorene despre şansele IMM-urilor de a supravieţui şi de a funcţiona într-un mediu atât de competitiv cum este cel al pieţei europene.

După ce în anul 2006 fiecare dintre organizaţiile patronale bihorene a încercat să fie cât mai activă şi efectivă în procesul de pregătire pentru impactul aderării, se pare că 2007 nu aduce mari schimbări. Aşa cum integrarea europeană este un proces continuu, şi adaptarea companiilor româneşti la noile oportunităţi şi restricţii reprezintă un proces, aflat deocamdată în fază iniţială.

Critici
„Am intrat în clubul european cu un mare handicap. Nu avem o lege a patronatelor adaptată normelor UE, nu ştim cine reprezintă patronatul român, în faţa patronatului european. Problema e că liderii noştri vor să fie preşedinţi de profesie. Faptul că la nivelul patronatelor naţionale preşedintele este acelaşi de la înfiinţare aduce mai mult a dictatură, decât a democraţie”, opinează Ioan Popa Baciu, director executiv al Patronatului din Industrie, Servicii şi Comerţ.

Liderii bihoreni se mai plâng de inserţia politicului în viaţa economică şi de instabilitatea legislaţiei. În ceea ce priveşte activităţile pregătite pentru 2007, prima iniţiativă aparţine Federaţiei Patronilor Bihor (FPB). Aceasta se va concretiza sub forma unei conferinţe pe tema „Soluţii europene pentru agricultura din România” şi va avea loc la data de 25 ianuarie 2007.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !