Patronii plătesc minim 440 de lei

Patronii plătesc minim 440 de lei
ORADEA – Participanţii la forum au avut ocazia de a afla, din surse oficiale, care sunt salariile minime valabile în 2007 şi care sunt coeficienţii minimi de ierarhizare, pe categoriile de salariaţi.

„Salarizarea personalului încadrat pe posturi pentru care există, la nivelul unităţii angajatoare, cerinţe legate de studii – fiind astfel aplicabile prevederile referitoare la coeficienţii minimi de ierarhizare – se stabileşte ţinând cont şi de standardele ocupaţionale, stabilite de fiecare angajator, corespunzătoare ocupaţiei respective”, a explicat Liviu Lupea, inspector-şef la ITM Bihor.

Pe site-ul ITM
Participanţii au înţeles că salariul minim brut pe ţară garantat în plată este 390 lei şi se aplică doar funcţionarilor publici. Salariul minim brut pe ţară negociat, stabilit prin Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivel naţional, pe anii 2007 – 2010, apărut în MO, Partea V, din 29 ianuarie 2007, este de 440 lei. Acesta este valabil şi pentru întreprinderile cu mai puţin de 20 de salariaţi. Reprezentanţii ITM Bihor au atras atenţia că 440 lei este salariul minim pentru munca necalificată. În ceea ce priveşte grila cu coeficienţii de ierarhizare, aceasta se aplică la salariile minime pe ramuri de activitate, în construcţii salariul minim fiind de 480 de lei. Cum participanţii la forum au atras atenţia că angajatorii spun că nu sunt obligaţi să acorde minim 440 ori coeficienţii de ierarhizare, fiindcă „nu scrie nicăieri”, Liviu Lupea a promis că ITM Bihor va afişa Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivel naţional pe site-ul instituţiei www.itmbihor.keysys.ro.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !