Patronii vor birocraţie redusă

Patronii vor birocraţie redusă
ORADEA – Patronii bihoreni sunt de părere că birocraţia pentru accesarea fondurilor structurale este prea mare în România, comparativ cu celelalte ţări ale Uniunii Europene.

Masa rotundă organizată la sfârşitul săptămânii trecute în sala mare a Consiliului Judeţean Bihor, având tema „Fondurile structurale încotro”, a încercat să tragă un semnal de alarmă în acest sens.

Deşi subiectul era destul de incitant, participarea a fost redusă, atât din partea agenţilor economici cât şi din partea reprezentanţilor partidelor politice.

Discuţii

„Este încă timp pentru a putea interveni şi găsi soluţii pentru modificarea OUG 34/2006 (cu privire la achiziţile publice). Prevederile acestei ordonanţe pot duce la blocaje. Orice depăşire a termenelor poate duce la blocarea fondurilor şi chiar la falimentarea celor care au făcut proiecte pentru accesarea lor”, este de părere Dan Octavian, directorul general al Federaţiei Patronilor Bihor (FPB), cea care a organizat masa rotundă.

Pe de altă parte, prefectul Bihorului, Mircea Ghitea, participant la masa rotundă în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, a precizat că din experienţa ultimilor ani „rezultă că nu toate fondurile au fost cheltuite în scopurile pentru care au fost alocate”. „Sunt de părere că trebuie să facem, totuşi, accesarea fondurilor structurale mai simplă, dar totodată, să asigurăm şi o monitorizare precisă a folosirii acestor fonduri”, a declarat Mircea Ghitea.

Interesul redus asupra subiectului mesei rotunde a fost subliniat şi de Gheorghe Sârb, deputat PD de Bihor, prezent şi el la discuţii. Acesta a subliniat faptul că „actele normative în domeniu trebuie amendate pentru a face mei uşoară accesarea fondurilor structurale”.

Dan Octavian a pus punctul pe „I” precizând că eliminarea liberului arbitru consacrarea regulii celor trei oferte, care funcţionează peste tot în UE, ar face mai uşoară accesarea fondurilor structurale. „Un proiect interesant poate fi compromis din cauza unor amânări, pierzându-se fondurile. De aceea toate ţările UE au ales regula celor trei oferte”, susţine directorul general al FPB.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !