Patronii vor plăti mai puţin la bugetul de şomaj

Reactualizat la:
Patronii vor plăti mai puţin la bugetul de şomaj
Contributia angajatorilor la bugetul de somaj va fi redusa cu 0,5 la suta începând cu 1 ianuarie 2006. Masura prin care acestia vor plati 2,5 procente în loc de 3 la suta din salariul brut, a fost adoptata astazi de Guvern, printr-o ordonanta de urgenta, care cuprinde reguli noi privind si modul de calcul al indemnizatiei de somaj.

Astfel, persoanele fara loc de munca vor primi ajutor de somaj diferentiat – vor primi mai multi bani cei care au vechime de munca mai mare.

În acest moment, ajutorul de somaj reprezinta 75 la suta din salariul minim pe economie. Pe lânga acesti bani, în functie de vechime, se vor acorda sume suplimantare, cuprinse între 3 si 10 procente, calculate ca medie din salariul mediu brut realizat în ultimul an.

Se scurteaza, însa, perioada de acordare a acestui ajutor. Persoanele care au lucrat cel putin un an vor primi ajutor de somaj timp de 6 luni, cele care au lucrat cel putin 5 ani vor primi bani timp de 9 luni, iar daca perioada de activitate depaseste 10 ani, indemnizatia se va acorda pe durata a 12 luni.

De asemenea, actul normativ mai cuprinde o serie de facilitati pentru patronii care angajeaza tineri absolventi si persoane de peste 45 de ani.

Realitatea.tv