Patru zile de taiere a mieilor

Patru zile de taiere a mieilor
În aceste zile primavaratice, toate drumurile oradenilor ortodocsi, amatori de carne de miel, duc spre Piata Iosia Nord. Sigurul loc din Oradea autorizat pentru aceasta activitate.

Daca în urma cu o saptamâna, de Pastele catolic, prima zi de taiere a mieilor a fost joi, acum sacrificarea a început mai repede cu o zi. S-a avut în vedere faptul ca la ortodocsi obiceiul taierii mieilor de Paste este mai încetatenit.

Preturi si taxe

Acest lucru s-a evidentiat si prin prezenta destul de mare a ciobanilor cu miei adusi la vânzare. Daca joia trecuta prezenta mieilor a fost destul de sporadica, ieri numarul acestora era destul de mare. Pretul era si el mai mic decât în urma cu o saptamâna: 8 RON/kilogramul de miel viu. Cu toate acestea, clientii nu se prea înghesuiau sa cumpere.

„Am venit doar sa studiez piata. Nu cumpar azi. Prefer carnea proaspata, asa ca voi cumpara vineri sau sâmbata”, spune Florea Pavel. Cumparatorii trebuie sa stie ca la pretul mielului cumparat se adauga înca 20 RON pentru macelarul care sacrifica animalul. Plus pielea, care îi revine tot acestuia. Macelarii recomanda cumparatorilor miei mai mari, care au pierderile mai mici.

„Cine vrea sa ramâna cu 13 – 14 kg de carne curata, este recomandabil sa cumpere un miel de circa 20 de kilograme”, este de parere Traian Luncan, un macelar cu vechime.

Organizare

„De Pastele catolic s-au sacrificat 474 de miei. Pentru cel ortodox preconizam sa fie sacrificati cel putin 2.500 de miei. Am pus la dispozitia clientilor 69 de macelari, care poseda fiecare, în mod obligatoriu, carnet de sanatate, si patru cadre sanitare care controleaza toate animalele dupa sacrificare”, sustine Mircea Gelu Budau, medic sanitar veterinar la Circumscriptia 3 din Piata Iosia.

Totodata, producatorii sunt verificati la intrarea în piata în ceea ce priveste detinerea actului de proprietate asupra animalului, cât si certificatul sanitaro-veterinar eliberat de medicul veterinar din localitatea din care provin.

Dan Birta



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase