Păzesc împreună turismul pentru a opta oară în Euroregiunea Bihor – Hajdu – Bihar

De Otilia Șandor
Păzesc împreună turismul pentru a opta oară în Euroregiunea Bihor – Hajdu – Bihar
Pentru al optulea an, Euroregiunea Bihor – Hajdu – Bihar e păzită mixt.


Multe autorităţi locale, judeţene şi naţionale ar putea lua exemplul Poliţiei Bihor şi Căpitănia de Poliţie Hajdu Bihar (Ungaria).

Fără să schimbe legi, fără referendumuri sau alte mijloace costisitoare, pentru al optulea an, poliţiştii din cele două judeţe aflate de o parte şi de alta a graniţei de vest au semnat luni un acord de colaborare pentru realizarea misiunilor comune de patrulare cu ocazia sezonului de turism estival. Acordul presupune patrularea mixtă a mai multor poliţişti bihoreni şi poliţişti maghiari, care se vor afla din nou la dispoziţia cetăţenilor, în zonele turistice ale Euroregiunii Bihor – Hajdu – Bihar în această vară.

Deci se poate

Scopul e multiplu: reducerea şi prevenirea infracţionalităţii, oferirea unui climat de siguranţă turiştilor din acest perimetru, dar şi ajutorarea turiştilor cu informaţii utile.

Delegaţia Poliţiei Bihorene, condusă de şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, chestorul de poliţie, dr. Liviu Popa s-a întâlnit la Artand cu delegaţia maghiară, condusă de şeful Căpităniei de Poliţie Hajdu Bihar – Ungaria, general maior dr. Gyurosovics Jozsef.
Prin protocolul semnat, în perioada 25 iulie – 24 august, aceste patrule mixte vor putea fi văzute pe teritoriul ţării vecine, arondat judeţului Hajdu Bihar şi la noi, în zona Băile Felix, Padiş şi se încearcă şi la porţiunea bihoreană Arieşeni – cu ajutor şi de la Jandarmeria Bihor.

Ca feed-back al acestei vechi colaborări de aproape o decadă, şefii poliţiilor prezenţi luni la Artand au declarat că a scăzut infracţionalitatea de la graniţă şi că oamenii, cetăţeni români şi maghiari, emit deja pretenţii în sensul că solicită prezenţa acestor echipe mixte de patrulare.

General maior dr. Gyurosovics Jozsef a declarat că în 2011 s-au înregistrat în Hajdu Bihar 32.000 de infracţiuni, care au scăzut în 2014 la 13.000: „Toate căpităniile înregistrează de altfel o scădere a infracţionalităţii, inclusiv la Hajduszoboszlo”. Nici din ştrandul Băile Felix nu au mai fost înregistrate furturi, a completat chestorul Popa.

I-au luat model

Şeful Căpităniei Hajdu Bihar a ţinut să precizeze că această colaborare s-a derulat foarte bine inclusiv în perioada când chestorul Popa era în funcţiile de la Bucureşti.

Atât de fructuoasă e această colaborare încât mai multe poliţii din ţară situate pe graniţă au preluat în ultimii ani modelul Bihor – Hajdu Bihar: Arad, Giurgiu, Dolj, Iaşi etc, stabilind legături cu ţările vecine, tot în scopul creşterii siguranţei omului de rând.

Referitor la ridicarea zidului de către Ungaria împotriva imigranţilor dinspre Serbia, şeful Căpităniei Hajdu Bihar a spus că în partea noastră de graniţă nu se pune problema, anul acesta 84 de ilegalişti fiind prinşi că vor să ajungă în Ungaria ilegal.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !