PD a câştigat 51, PSD doar 5

ORADEA – Întrebare: cât de jos poate ajunge PSD în Bihor? La euroalegeri, social-democraţii lui Mihai Bar au reuşit să strângă doar 12,5% din totatul voturilor, reuşind câştige în doar cinci comune dispersate! Rezultate PE

Iată-le: Cefa (zona Salonta), Căpâlna, Roşia şi Drăgăneşti (zona Beius) şi Ţeţchea (zona Aleşd). Chiar şi în municipiul Beius, unde primar e pesedistul Silviu Odobasianu, au câştigat tot pediştii coordonaţi de Gavrilă Ghilea, cel care până nu demult servea cauza PSD. Plecat din PSD Bihor în urma mai multor neînţelegeri cu mai-marii PSD Mihai Bar şi Alexandru Retegan, conform propriilor spuse, Ghilea a ajuns la PD, unde i s-a dat în sarcină permanentă zona Beius. Pare-se că Ghilea şi-a făcut bine treaba, reuşind să înfigă steagul PD în Beiuş şi în comunele învecinate muncipiului din sud-estul Bihorului: Budureasa, Curăţele, Finiş, Pocola, Uileacu de Beius şi Căbeşti. Ghilea nu se arată însă pe deplin mulţumit de rezultate: „Sper să reuşim un scor şi mai bun la alegerile locale, când cred eu că va ieşi mai multă lume la vot”, ne-a declarat Ghilea.

PD a acaparat şi zona Ştei-Vaşcău-Nucet, odinioară PNL-PSD. Doar patru comune au făcut excepţie de la hegemonia PD: Câmpani (PNL), Lazuri de Beiuş (PNL) şi Tărcaia, unde episcopul Tokes a reuşit cel mai bun scor, învingând UDMR! Practic, PD a câştigat în 51 din cele 100 de unităţi administrativ-teritoriale existente în Bihor. Adică în majoritatea acestora! Procentul PD în tot Bihorul: 30,2%.

Doar zona de nord-vest a Bihorului, controlată de UDMR, şi câteva comune din zona Aleşd, unde PNL a avut clar câştig de cauză, au rămas necucerite de pedişti.

Din cele 24 de comune din Bihor unde UDMR a strâns cele mai multe voturi, 22 sunt grupate compact, în nord-vestul judeţului, fiind comune vecine. Suplacu de Barcău, situat în nord-est, şi Salonta (sud-vest) sunt singurele care fac excepţie de la regulă. Procentele strânse la nivel de judeţ de către UDMR: 18%.

PNL în zona Aleşd

PNL pare să-şi fi mutat centrul de greutate în Bihor din zona Beiuş în zona Aleşd. Interesant este faptul că din zona Beiuş este preşedintele PNL Bihor, deputatul Cornel Popa, iar din zona Aleşd se trage fostul prefect, actualul secretar general al Guvernului, Ilie Bolojan. Bolojan nu mai este membru PNL Bihor, fiind înalt funcţionar public, dar sufleteşte rămâne un liberal de nădejde. Aleşdul şi comunele grupate lângă Aleşd (Vadu Crişului, Şuncuiuş, Vârciorog, Auşeu, Lugaşu de Jos, Şinteu, Bulz) au fost câştigate de liberali, iar unde nu au câştigat liberalii (comunele Măgeşti, Aştileu, Tileagd, Borod, Bratca), au câştigat pediştii. Doar trei comune de lângă Beiuş au rămas cu săgeata PNL: Răbăgani, Remetea şi Pomezeu, la care s-au adăugat Lazuri de Beiuş şi Câmpani, situate în zona Ştei-Vaşcău-Nucet. PNL Bihor a mai reuşit să-şi treacă la index şi trei comune din zona TincaSalonta. Este vorba despre Tulca, Batăr şi Avram Iancu. În total, PNL Bihor a scos cel mai bun scor în 19 unităţi administrative din judeţ, în frunte cu Aleşdul. Procentul PNL la nivel de judeţ s-a situat la 13,3%.

Calin Corpas

 

 

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase