PD s-a umflat, PSD în vrie

Mihai Bar a obosit acuzând
Mihai Bar a obosit acuzând
Configuraţia politică din Bihor a suferit importante schimbări într-un an şi jumătate. PSD este partidul care a pierdut cei mai mulţi primari trecuţi, cu consilieri cu tot, la PD. Pesediştii aveau aproape jumătate din primăriile din judeţ după alegeri, iar acum nu mai au nici jumătate.

Fuga de Opoziţie

PSD a ajuns să mai aibă abia 17 primari din 39. Puţini au plecat însă acum, la spartul târgului. Migraţia a început încă de anul trecut. Primarul de Sânmartin, Lucian Popuş, şi Gavrilă Ghilea, vicepreşedintele CJ Bihor, au dat şi ei cei trei trandafiri pe unul singur, la începutul anului. În acel moment, PSD Bihor a primit una dintre cele mai grele lovituri, într-un moment în care oricum lucrurile în partid nu mergeau prea bine.

Preşedintele Mihai Bar a spus că majoritatea primarilor au plecat constrânşi de actuala Putere, care fie le-a promis bani mai mulţi pentru comune, fie le-a pus în vedere că dacă nu părăsesc partidul nu le ba fi uşor. Curios este faptul că, deşi unii primari PSD au trecut şi în barca liberalilor lui Cornel Popa, pesedistul Bar a evitat să arunce săgeţi către PNL, ţinta predilectă fiind PD, partid pe care îi place să-l numească „partid de feciori şi fecioare”.

Numărul consilierilor locali pierduţi de PSD s-a ridicat la 45. Social-democraţii mai au acum 225 de aleşi locali. De asemenea, formaţiunea politică a pierdut şi doi consilieri judeţeni: pe Teodor Maghiar, acum câteva luni, şi pe Ştefan Dulău, recent. „Nici unul nu a trecut din cauza doctrinei sau a convingerilor politice. Toţi au trecut pentru că au avut un interes”, a conchis Bar.

Campionii „acumulărilor”
PD Bihor „s-a umflat” considerabil de când a ajuns la Putere. Potrivit preşedintelui executiv al PD Bihor, Ştefan Seremi, 22 de primari şi-au semnat adeziunile la PD. De asemenea, democraţii au în plus şi doi consilieri judeţeni, racolaţi de la PSD. „Suntem mai deştepţi, de aia au trecut la noi. Nu s-au făcut nici un fel de presiuni”, a fost răspunsul lui Seremi la acuzaţiile aduse de partidele din Opoziţie. Iată noul PD Bihor: 45 primari, 26 viceprimari, 263 consilieri locali şi 11 consilieri judeţeni.
Spre deosebire de democraţi, liberalii nu au fost aşa de harnici. Aceştia „s-au îmbogăţit” cu doar opt primari… Astfel, PNL are acum 16 primari, 255 de aleşi locali şi 30 de viceprimari.

Linişte la PRM şi UDMR
În tabăra PRM nu au avut loc modificări importante. În ultima perioadă nimeni nu a plecat din partid, însă au venit doi consilieri locali. „Acuma nu a plecat nimeni. Înainte însă au părăsit partidul un primar (cel din Brusturi – n.r.), doi viceprimari şi trei consilieri”, a declarat preşedintele filialei Bihor a PRM, Florian Pantea. El a spus că acum organizaţia mai are 73 de consilieri locali şi doi judeţeni. Preşedintele PRM a adus şi el acuze democraţilor pentru modul în care s-au comportat în ultimele săptămâni. „Exact acum, când s-au depus declaraţiile de apartenenţă, s-a împărţit bugetul la comune. Unde s-a trecut la PD au fost alocaţi bani mai mulţi”, a declarat Pantea.
Nici în UDMR lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. Potrivit preşedintelui executiv Szabo Odon, în momentul de faţă UDMR Bihor are 23 de primari. „După alegeri am mai câştigat doi primari, care au candidat independent, la Curtuiuşeni şi Şimian, iar în ultimele zile nu a mai avut loc nici o schimbare. Această lege este menită să stabilizeze situaţia în cadrul organizaţiilor partenerilor de coaliţie. La noi există stabilitate”, a precizat el. Potrivit acestuia, numărul consilierilor locali şi judeţeni de la nivelul judeţului a rămas acelaşi, 271.

Georgiana Anghel, Călin Corpaş0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !