PDL vrea referendum local

16Comentarii
Aleşii locali ai PDL doresc să întrebe orădenii dacă vor majorarea tichetelor sociale.

Grupul de consilieri locali orădeni PDL doreşte organizarea unui referendum local, prin care orădenii vor fi întrebaţi dacă sunt de acord cu majorarea tichetelor sociale pentru pensionari în anul 2010. Pedeliştii doresc ca acest referendum să fie organizat pe 22 noiembrie, data alegerilor prezidenţiale şi data în care va avea loc încă un referendum: cel pentru reducerea numărului de parlamentari!

Iată care sunt cuantumurile tichetelor sociale pentru care grupul democrat-liberal doreşte să consulte orădenii: 150 lei/persoană/trimestru – pentru pensii până la 500 lei; 120 lei/persoană/trimestru – pentru pensii de până la 600 lei; 90 lei/persoană/trimestru – pentru pensii de până la 800 lei. „În prezent, valoarea tichetului social pentru un pensionar vine undeva în jur de doar 5 lei pe lună”, a spus Dorin Corcheş, liderul grupului PDL din CL Oradea.

Pentru ca iniţiativa PDL să fie trecută pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de mâine, aceasta are nevoie de susţinerea a cel puţin o treime din Legislativul local. Adică de nouă consilieri locali. PDL are doar şapte consilieri, astfel încât mai e nevoie de susţinerea a încă cel puţin doi aleşi, care să aibă altă coloratură politică. Pentru ca iniţiativa să se concretizeze, e nevoie de votul majorităţii Consiliului Local. Această hotărâre trebuie emisă cu cel puţin douăzeci de zile înainte de data organizării referendumului. Aşadar, cel târziu pe 2 noiembrie, dacă luăm ca referinţă data de 22 noiembrie, cea dorită de PDL.

Investiţiile, mai încolo

„Îi invităm în mod public toţi consilierii locali să susţină demersul nostru, deoarece e firesc ca locuitorii Oradiei să decidă ei înşişi într-o chestiune importantă, ce îi priveşte în mod direct”, a spus Mircea Matei. În acelaşi sens, pedelistul crede că, pentru a-şi permite mărirea cuantumului tichetelor sociale, Primăria poate să renunţe la cel alte proiecte de investiţii, prevăzute pentru 2010. „Doar realizarea proiectelor tehnice pentru pasajul de la Gară şi pentru cele două pasaje ce se doresc peste Centură – în Nufărul şi pe Aradului – costă 40 de miliarde. Cred că acestea pot fi amânate, având în vedere problemele majore care vin pe partea socială în condiţiile actualei crize economice. Şi anul trecut au fost probleme mari la achitarea facturilor la energia termică şi încă nu se resimţea criza. Cu siguranţă că şi la iarnă vom avea parte de o asemenea situaţie”, a motivat Matei demersul PDL.

Întrebat de ce doreşte PDL organizarea referendumului tocmai pe 22 noiembrie, Corcheş a spus că „o altă dată nu ar fi benefică”. Colegul său, Mircea Matei nu a putut spune la cât s-ar ridica efortul financiar pentru oraş presupus de organizarea unui referendum: „Suma e infimă. Nu ştiu cât ar fi şi nici nu e problema noastră. Vă pot spune însă că pentru acordarea tichetelor sociale la valorile propuse de noi efortul financiar al Primăriei s-ar ridica la doar circa 150 miliarde într-un an”, a arătat Matei.

Pentru 2009, Primăria Oradea a stabilit un nivel al tichetelor sociale de 100 lei/persoană/an, pentru cei care în decembrie 2008 aveau pensia de 300 lei (inclusiv).

Călin Corpaş16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor