Pe autostrada, de la Nadlac la Sibiu, poate de la jumatatea anului viitor

De M. Hoster
Directorul DDP Timişoara spune că vom putea merge pe autostradă până la Sibiu până la jumătatea anului viitor
Directorul DDP Timişoara spune că vom putea merge pe autostradă până la Sibiu până la jumătatea anului viitor
Când vom putea circula pe autostradă de la Nădlac la Sibiu? E greu de spus… Totuşi, directorul Direcţiei de Drumuri şi Poduri Timişoara spune că vom putea merge pe autostradă până la Sibiu până la jumătatea anului viitor.

Problemele numeroase apărute în construcţia loturilor de autostradă incluse în coridorul pan-european 4 au făcut ca termenele iniţiale prognozate pentru realizare să nu fie respectate. Contestaţii, amânări, probleme cu constructorii terminate chiar şi prin rezilieri de contracte, probleme cu instabilitatea terenului pe care se construieşte. Toate acestea sunt cauze care au amânat enorm de mult momentul în care cei câteva sute de kilometri de autostradă continuă trebuiau finalizaţi.

Ultima “ispravă” este rezilierea contractului cu Romstrade pentru lotul 1 din Nădlac – Arad. În acest fel legătura dintre graniţă şi Arad nu va fi finalizată prea curând. Trebuie reluată procedura de stabilire a noului constructor, aceasta durează… E bine ca măcar lotul 2 este destul de avansat, constructorul fiind unul serios. În curând acesta va oferi posibilitatea continuării traficului preluat de pe centura de ocolire a Aradului, aceasta fiind ca şi terminată. Urmează autostrada Arad – Timişoara şi de aici lotul 1 din Timişoara – Lugoj.

De aici… o nouă gaură în continuitate. Este vorba de lotul 2 din autostrada spre Lugoj. Acesta se va încheia lângă Lugoj. Din păcate, acest traseu este unul cu probleme, în sensul că a mai fost odată licitat şi în urma unei hotărâri judecătoreşti a fost stabilit un nou câştigător. Procedura a fost anulată şi reluată de la zero. Acum, la jumătatea lunii ianuarie era aşteptată anunţarea noului câştigător al licitaţiei. Şi din nou sunt probleme. Oferta unei firme a fost anulată, alta a contestat rezultatul licitaţiei. Deci, mai aşteptăm cel puţin o lună un rezultat final.

O firmă italiană lucrează cu spor la primul lot din Lugoj – Deva. Aici lucrările sunt avansate, la finalul construcţiei se va asigura legătura până la Făget. Aici ar urma alte trei loturi până la Deva. Şi aici au fost efectuate licitaţiile de stabilire a constructorului, dar anunţarea câştigătorilor se lasă încă aşteptată. La Deva a fost deschisă circulaţiei, în decembrie, centura ocolitoare a Devei, la profil de autostradă.

Deci, posibilitatea de a se asigura o legătură continuă, cel puţin de la Nădlac până la Deva este destul de departe. Mai rămâne de lucrat şi la porţiunea dintre Deva şi Sibiu, aici se lucrează, dar au apărut numeroase probleme de proiectare şi legate de terenul instabil, caracteristic zonei de deal.

Ioan Ambruş, şeful Direcţiei de Drumuri şi Poduri Timişoara speră ca finalizarea lucrărilor să nu aibă loc prea târziu. “Din păcate, vedeţi că au fost numeroase probleme cu constructorii, cu licitaţiile şi s-a amânat mult termenul de predare a loturilor. În mod normal legătura dintre Nădlac şi Sibiu trebuia să fie asigurată din 2013. Din cauza problemelor eu apreciez că vom putea merge pe autostradă de la graniţa cu Ungaria până la Sibiu la jumătatea anului 2014”, a declarat, marţi, Ambruş.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !