Pe sanatate se cheltuie de trei ori mai mult decat se colecteaza!

5Comentarii
Pe sanatate se cheltuie de trei ori mai mult decat se colecteaza!
Situaţia financiară din sistemul sanitar bihorean anunţă vremuri scumpe pentru bolnavi.

Bolnavii trataţi în Bihor vor fi cel mai probabil nevoiţi să scoată bani mai mulţi pentru tratament, iar furnizorii medicali vor avea probleme financiare şi mai mari.

Dacă anul trecut, Bihorul cheltuia de două ori mai mult decât aduna la fondul de asigurări de sănătate, în acest an, previziunile sunt şi mai sumbre, fiindcă estimările matematice arată că în Bihor se va cheltui de trei ori mai mulţi bani decât se colectează.

Anul trecut

În 2010, banii colectaţi de la orice fel de contribuabil din Bihor, la fondul de sănătate au trecut uşor de 247 milioane RON. În acelaşi timp, suma cheltuită în Bihor pe sănătate s-a ridicat la 483 de milioane RON. Din acest total, partea cea mai mare – circa 451 milioane RON – s-a cheltuit pe materiale sanitare, medicamente şi servicii medicale prestate, iar diferenţa de circa 30 de milioane RON a fost dată pe plata asistenţei de ordin social (concedii medicale etc).

Anul acesta

Deficitul de bani venituri/cheltuieli (236 milioane lei) a fost până acum acoperit de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Dar de acum încolo, acest lucru nu va mai fi posibil.

Conform directivei ministrului Cseke Attila, (initiativa devenita ordonanta de urgenta) din acest an, 60% din banii adunaţi în fiecare judeţ din ţară, pentru fondul de asigurări medicale, se vor întoarce în fiecare judeţ. Doar că Bihorul aici va fi dezavantajat, sunt de părere specialişti din sistemul medical. Ei spun că practic, din suma de 247 de milioane ce se colectează anual de la toţi contribuabilii din Bihor va fi înjumătăţită practic pentru că din aceşti bani în Bihor se vor întoarce doar 60% adică în jur de 148 de milioane RON.

De reţinut că Bihorul figurează, cu cei circa 1000 de furnizori medicali, în topul judeţelor din ţară la numărul de prestatori de servicii medicale.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a ţinut să transmită din nou că „banii vor urma pacientul” şi că unităţile medicale, dacă vor avea activitate medicală susţinută şi de calitate, vor mai primi bani din suma colectată de la bihoreni la asigurările de sănătate.

O.Ş.

Taguri: , , ,


5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor