Pe urmele dr. Foldes Adalbert, pentru adicții

De Otilia Șandor
1Comentariu
Pe urmele dr. Foldes Adalbert, pentru adicții
Neurologul Foldes Adalbert a lăsat o mulțime de proiecte sănătoase de aplicat.

Reputatul doctor neurolog Foldes Adalbert, fost director al Spitalului CFR, al Policlinicii cu plată de pe str. George Enescu din Oradea, consilier local și reprezentant activ al Serviciului Maltez a plecat din această lume săptămâna trecută lăsând o mulțime de proiecte de împlinit.

Cine îi va prelua proiectele?

Dr. Foldes va rămane în analele istoriei orașului ca un om care și a depasit chiar si onorabila condiție de medic, luptând să ajute cât mai mulți oameni săraci. Prin Serviciul Maltez a derulat de-a lungul vremii, o serie de acțiuni în beneficiul săracilor.

Neurolog vizionar, el este, printre altele, inițiatorul unui Centru de paliație dar și al unui Centru de adicție la Oradea, fiind practic un înaintemergător în aceste donenii medicale ce vizează din ce în ce mai mulți oameni. Dacă acum aproape un sfert de veac lupta pentru controlul adicțiilor și pentru alinarea suferințelor și oferirea de condiții umane bolnavilor oncologici păreau avangardiste, cu rezultate după îndelungi eforturi, acum, proiectele domniei sale sunt necesitate absolută, numărul persoanelor care au nevoie de îngrijiri paliative și al celor cu adicții de alcool, droguri etc crescând exponențial.

În timp ce sărăcia și lipsa educației sănătoase fac victime printre bihoreni, alcoolul transformându-i în bolnavi cronici, la capitolul droguri, situația din punct de vedere medical indică o necesitate a dezvoltării unui segment special pentru salvarea victimelor.

Această strictă necesitate se impune din două perspective: lipsa unei legislații care să oblige persoanele cu adicții de droguri să se trateze și faptul că „micii și marii” consumatori de droguri nu sunt pedepsiți, dimpotrivă, sunt lăsați în pace cu scopul de a se ajunge la traficanții de droguri, oricare ar fi ele, de la ierburi ușoare la droguri de mare risc.

În acest context, numărul persoanelor cu adicții de drog este în creștere, iar îngrijirea lor ar presupune atât o locație adecvată pentru tratament cât și specialiști dedicați. Lângă dr. Foldes s-au format mulți medici care acum încearcă să îi calce pe urme și să continue proiectele rămase neîncheiate în domeniul medical și social.

Dintre ei, medicul psihiatru Adrian Bumbu, a ales să se dedice salvării persoanelor care cad în patima drogurilor. A început o muncă de documentare asiduă în țară și străinătate. Dr. Bumbu dă exemplu Clujul, considerând că și Oradea ar putea oferi oamenilor posibilitatea salvării persoanelor cu adicții. Din Olanda, medicul a învățat sistemul prin care domeniul medical care cuprinde adicția, funcționează în folosul victimelor drogurilor de orice fel.

Una peste alta, la Oradea, tot mai mulți oameni cad în patima drogurilor, cei mai disperați fiind părinții tinerilor racolați și păcăliți să consume, părinți care ar dori să își ajute copiii, dar serviciile medicale de specialitate sunt limitate încă, iar legea nu obligă la tratament.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor