Pe urmele romanilor, la Geoagiu

Pe urmele romanilor, la Geoagiu
GEOAGIU – Un hunedorean a descoperit, în apropierea casei sale din Geoagiu, scrijelite pe o stâncă, mai multe figuri care au caracteristici ale artei din Epoca romană reprezentând chipuri de oameni.

Se cunoaşte că în zonă se găsesc urme ale romanilor, dat fiind existenţa vechilor băi termale romane (foto) şi a unui drum construit în epocă. Acesta este unul dintre motivele care stau la baza datării figurilor descoperite. Hunedoreanul, un tânăr de 30 de ani, Ionuţ Copil, a observat încă din perioada copilăriei că pe stânca din pădurea ce se întinde în spatele casei sunt “desenate” figuri de oameni”. Unele dintre acestea par a intruchipa zeităti, iar altele seamănă cu nişte chipuri obişnuite de oameni. Figurile au caracteristicile artei plastice din epoca romană, însă doar o cercetare a specialiştilor poate data perioada în care au fost realizate. Se presupune că acele chipuri de om sunt ale unor zeităţi dar, la fel de bine, pot fi şi ale unor oameni simpli, femei, copii etc. Pe capul unei figuri omeneşti se poate observa o coroană, ca o aureolă. Nici un specialist în domeniu nu a fost la faţa locului pentru cercetări de specialitate. “Personajele reprezentate în basorelief pe stâncă au caracteristicile artistice ale plasticii de epocă romană. Este însă obligatorie o cercetare atentă şi profesionistă”, afirma Mihai Căstăian, cercetător ştiintific la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Sanda Bocaniciu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !