Pe urmele vulturului auriu: expediție în Mongolia

De Crina Dobocan
3Comentarii
Pe urmele vulturului auriu: expediție în Mongolia
Un orădean visează de 30 de ani să ajungă pe motocicletă în Mongolia.

Mihai Dobocan deține o clinică oftalmologică în Oradea și peste puțin timp va pleca într-o expediție extraordinară, în care va vedea vulturul auriu, caii sălbatici, iacii, cămilele cu două cocoașe și stepa siberiană.

Jurnal bihorean: Te afli în fața unei aventuri. Când și cum s-a născut această dorință de a vizita Mongolia?
Mihai Cornel Dobocan: Dorința este mai veche. În urmă cu cel puțin 30 de ani, am urmărit un documentar la emisiunea Telenciclopedia despre viața mongolă și mai ales despre vulturul auriu. De când am zărit această înaripată mi-am dorit foarte mult să o văd, și totodată să cunosc habitatul său natural. Având în vedere că mai sunt doar câteva mii de exemplare în lume și că acolo este leagănul lor, vreau să merg să o văd.

JB: De ce au fost nevoie de 30 de ani pentru a se împlini un vis?
M.C.D.: Ai nevoie de o maturitate, eu cred – dată și de vârstă, și de o experiență personală, și de o experiență de viață și, bineînțeles, de o pregătire fizică și de o pregătire logistică. Toate acestea vin, probabil, când ți-ai cam rezolvat anumite probleme în viață și astea ți-au rămas de făcut.

JB: Când veți pleca și care va fi traseul pe care îl veți urma?
M.C.D.: Plecarea va fi, dintr-o benzinărie din Oradea, în data de 9 iunie. Traseul va fi Ucraina (cu ieșire prin Vama Siret) – Rusia și Mongolia. Undeva la 2.500 km de aici, ne așteptăm să vedem ceea ce ne dorim – mă refer la stepele siberiene și apoi la taiga.

JB: Ce anume v-ați propus prin această expediție?
M.C.D.: Cel mai mult ne dorim să vedem, dacă vrei, nimicul. Adică, ce-a mai rămas sau ce s-a transmis dintr-o lume care arată așa cum, probabil, arăta țara noastră în urmă cu 200 de ani. Vreau să văd ultimii cai sălbatici din lume, vreau să văd vulturul auriu, iacii și cămilele, acelea cu două cocoașe.

JB: Ce așteptări ai de la această călătorie?
M.C.D.: Sincer îți spun că este o experiență personală căreia mă dedic și de la care aștept să văd, de fapt, cum se poate trăi având doar 50 de obiecte, cum poți să trăiești o viață simplă, o viață lipsită de o grămadă de gadget-uri de care astăzi suntem conectați.

JB: Cine te va însoți în această călătorie?
M.C.D.: Partenerul meu de călătorie se numește Cosmin Bodea. El va fi alături de mine în cele 30-35 de zile care vor urma datei de 9 iunie.

JB: Au mai fost doritori?
M.C.D.: Sigur că da! Au fost vreo 11 doritori la prima întâlnire. Apoi am rămas doar eu. Între timp, deși nu a fost la masa discuțiilor despre această expediție, a venit Cosmin Bodea.

JB: Cum se va realiza expediția?
M.C.D.: Va fi făcută pe motocicletă, pentru că este foarte greu de străbătut Mongolia cu un alt vehicul. Mongolia are doar 4.000 km de șosea, restul este macadam, pământ și drum forestier.

JB: Ce veți vizita? Aveți un traseu pe zile?
M.C.D.: Avem un traseu pe zile, pe care mi-aș dori foarte mult să îl putem respecta. Deși nu cred că se va întâmpla așa, datorită unor factori care nu depind de noi și nu putem să îi anticipăm. Odată, vorbim de traficul în Rusia, apoi de condițiile meteo. Și după aceea, faptul că în Mongolia, nefiind infrastructură rutieră, noi urmează să mergem pe pământ bătătorit și macadam.

JB: Ai emoții înainte de plecare? Te sperie ceva anume?
M.C.D.: Eu cred că sunt foarte pregătit din punct de vedere psihic, fizic. Sunt determinat. Cred că mi-am pus la punct aproape toate amănuntele. Sunt conștient că pot apărea lucruri neprevăzute. Eu sper să fie acelea pe care le putem depăși ușor. În rest…

JB: Ai mai trăit astfel de experiențe?
M.C.D.: Niciodată! Nimic asemănător. Este pentru prima oară când mă despart de soția mea, pentru 30 – 35 de zile. Sigur, vom avea căi de comunicare.

JB: Au fost grele pregătirile? Cât timp ți-au luat?
M.C.D.: Expediția o pregătesc, așa cum am spus, de 30 de ani. Ultimele pregătiri au început în 2017, la o cafea. Atunci le-am spus unor prieteni că merg să-mi iau carnetul de motociclist. Pe urmă, că îmi iau motocicletă. Tot atunci am spus că în 2019 voi pleca în Mongolia. Și iată-mă în fața acestui vis!

JB: Îți dorim să fie așa cum ți l-ai dorit! Așteptăm cu nerăbdare să ne povestești cum a fost. Mult succes!
M.C.D.: Mulțumesc!3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor