Pedichiura medicala, unica in tara

De Otilia Șandor
5Comentarii
Pedichiura medicala, unica in tara
Oradea are unicul salon de pedichiură medicală cu tehnică israeliană din ţară.

Oradea este singurul oraş din ţară cu salon unde se practică pedichiura medicală, indicată tuturor persoanelor sănătoase, dar şi cu probleme (pentru unghii micotice, încarnate, piele aspră, uscată, hiperkeratinizată pe talpă, diabeticilor şi chiar copiilor).

Istoric

Judith Ardelean este o orădeancă ce se ocupă de multă vreme cu cosmetica, în special cu tatuaje cosmetice. În toamna lui 2007, ea a fost contactată de către o persoană din Israel, unde urma să întâlnească şi această pedichiură medicală cu tehnică specială. Judith şi soţul ei, Nicolae Ardelean – ce avea să devină administratorul unicului salon cu pedichiură medicală din România ce aplică această tehnică – au fost de acord să afle ceva în plus.

Orădenii şi-au dat întâlnire în decembrie 2007 cu evreii la Paris, unde aceştia din urmă au astfel de saloane de succes. În ianuarie 2008, orădenii au plecat în Israel, la sediul mamă al firmei care a iniţiat această tehnică. Au aflat că evreii au ajuns să se specializeze în pedichiură medicală din nevoie. Acolo fiecare om face armată (inclusiv femeile) şi mare parte din viaţă o petrece încălţat în bocanci. Pentru ca populaţia să nu sufere, o mână de evrei a descoperit şi modernizat tehnici vechi de tratament şi întreţinere a picioarelor, astfel încât niciun om înrolat să nu aibă de suferit şi să fie prezent la exerciţiile de luptă aplicative foarte dese din Israel.

La noi

Imediat apoi, Csutak-Ruttkai Eva a început să se specializeze şi lucrează cu această tehnică în salonul deschis de sora şi cumnatul ei în Oradea, în zona Piaţa Devei. Eva practică efectiv pedichiura medicală prin tehnica israeliană, cu produse şi instrumentar din Israel, firma orădeană devenind şi unic importartor şi distribuitor în România.

În acest salon nu există brici şi lame, clientul stă pe un pat de cosmetică, nu i se înmoaie picioarele în apă caldă şi săpun, la fel ca la pedichiura clasică şi este „împachetat” cu geluri şi lichide speciale (cu extracte de plante medicinale, sare de la Marea Moartă, vitamina E etc.) în măsură să trateze zonele afectate şi să îndepărteze „pielea moartă”.

Eva explică faptul că celulele moarte nu trebuie îndepărtate cu lama pentru a nu agresa pielea şi a nu se îndepărta şi stratul de protecţie, picioarele nu se înmoaie în apă caldă şi săpun pentru că se usucă foarte repede până pedichiurista ajunge să le înfrumuseţeze. La fel, unghiile încarnate sau cu micoze nu trebuie făcută prin „îndepărtarea adâncă a colţurilor laterale” sau extirparea unghiei, pentru că problema nu se rezolvă, din contră, se accentuează.

În cei patru ani de activitate, orădenii se prezintă la toate târgurile de profil pentru a-şi face cunoscută tehnica, spre beneficiul oamenilor. Însă prea puţine pedichiuriste din ţară acceptă să se specializeze şi să renunţe la pedichiura clasică, mult mai uşor de realizat şi din care le ies bani mai uşor.

Copiii vor avea probleme şi mai mari

Un picior normal necesită pedichiură medicală de mai puţine ori pe an (deci clientul nu plăteşte mai mult decât pentru pedichiura clasică, în schimb are beneficii infinit mai mari dacă acceptă această metodă, iar apoi îşi îngrijeşte singur, acasă picioarele), informează pedichiurista. Un picior cu probleme, funcţie de gravitate, necesită tratament în şedinţe lunare la început, apoi tot mai rar, până chiar şi la doar două şedinţe anuale.

Eva Csutak spune că 90% dintre români, bărbaţi şi femei, au probleme la unghiile de la picioare sau bătături. Afecţiunile predominante sunt unghiile încarnate de la folosirea inadecvată chiar din copilărie a încălţămintei şi chiar a şosetelor, dar şi din pricina tăierii incorecte a unghiilor chiar din pruncie. Se adaugă apoi folosirea încălţămintei prea înguste, presiunea pe unghiile picioarelor ce stau pe tocuri foarte înalte etc.

Potrivit informaţiilor primite la ultimul curs din Ungaria la care au participat medici de diferite specialităţi şi pedichiuriste medicale din toată Europa, numărul copiilor de azi ce vor avea probleme mari cu picioarele şi unghiile in special, va exploda curând. Eva a explicat prin faptul că majoritatea părinţilor îşi ţin copiii prin casă, la calculator şi la televizor, îi poartă în maşină în loc să îi ducă să facă mişcare. În plus, spune Eva, un lucru esenţial nu se mai practică deloc nici în România: umblatul desculţ pe iarbă – în măsură să ajute picioarele să se menţină sănătoase din fragedă pruncie până la adânci bătrâneţi.

„Recent am avut o clientă în vârstă de 92 de ani. Avea picioarele impecabile, astfel încât nu prea stă în picioare nici varianta că aspectul şi sănătatea unghiilor şi a pielii se deteriorează odată cu vârsta”, anunţă Eva.

 5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor