Pelerinaj la mormântul lui Gheorghe Şincai

ORADEA – Cu ocazia împlinirii a 190 de ani de la moartea lui Gheorghe Şincai, patronul spiritual al Bibliotecii Judeţene din Oradea, o delegaţie a municipalităţii se va deplasa la mormântul acestuia, pentru un scurt moment comemorativ.

Alaiul este programat să părăsească Oradea sâmbătă dimineaţa la ora 8.00, cu destinaţia finală, Slovacia. Duminică, la catedrala Sfânta Ecaterina din Cosice ar urma să aibă loc o liturghie arhierească de pomenire, oficiată de episcopul Virgil Bercea.

După o scurtă vizită la primăria din Cosice, delegaţia se va îndrepta spre cimitirul din Svinica (Slovacia), unde a fost înmormântat Gheorghe Şincai pentru o slujbă de pomenire şi depunerea de jerbe şi coroane, ne-a spus viceprimarul Mihai Groza, şeful delegaţiei oficiale.

Din delegaţie mai fac parte consilieri locali, oameni de cultură, reprezentanţi ai mass media precum şi primarul din Şinteu, preotul Albert Augustin, de etnie slovacă.

Gheorghe Şincai a fost unul dintre corifeii Şcolii ardelene, figură reprezentativă a iluminismului ardelean şi central-european. De numele său se leagă studii de istorie a românilor şi a limbii române şi înfiinţarea a nu mai puţin de 376 de şcoli.

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase