Pelerinaj la mormântul lui Şincai

2Comentarii
Pelerinaj la mormântul lui Şincai
KOSICE – Circa 60 de persoane – bibliotecari, funcţionari din administraţia publică locală şi ziarişti – au făcut parte din delegaţia care a pornit sâmbătă dimineaţa spre localitatea slovacă Kosice.

Pelerinajul în sud-estul Slovaciei a fost prilejuit de manifestările grupate sub genericul Zilele Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”, dedicate în acest an aniversării a 190 de ani de la moartea patronului spiritual al locaşului. Acest lucru a fost posibil acum, graţie ajutorului oferit de un preot greco-catolic din Slovacia, Hornyik Peter, cel care a descoperit recent locul de veci al lui Gheorghe Şincai în cimitirul unui sat, Svinica, din apropierea oraşului Kosice.

Merită amintit că iniţiativa acestei deplasări la mormântul unui dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Şcolii Ardelene, cel care a fost şi întâiul reformator al învăţământului românesc din Transilvania, a aparţinut Episcopiei Greco-Catolice şi conducerii Bibliotecii Judeţene. Preotul slovac, care a fost ghidul oficialităţilor orădene aflate în pelerinaj, a mărturisit că, din păcate, din lipsa unor evidenţe exacte nu a fost identificat cu precizie locul în care se odihnesc rămăşiţele lui Şincai, ci doar parcela în care acesta a fost înhumat.

De altfel, el a înmânat reprezentanţilor Bibliotecii Judeţene copii ale documentelor care au stat la baza cercetărilor făcute de el pentru descoperirea mormântului.

Parastas şi depuneri de coroane

Duminică a avut loc un parastas oficiat de un sobor de preoţi greco-catolici, atmosfera de comemorare fiind completată de scurte alocuţiuni ale celor prezenţi, urmate de o ceremonie de depunere de coroane de flori. Din itinerarul slovac nu a fost omis nici un moment de reculegere la locul de veci al familiei domnitorului ungur Rakoczi Ferenc al ll-lea, aflat în Kosice, dar şi o întâlnire cu autorităţile locale din această localitate.

În ceea ce îi priveşte pe bibliotecarii orădeni care au făcut parte din delegaţie, aceştia au profitat de această ocazie pentru a face un schimb de experienţă cu colegii lor din Kosice, dar şi cu cei maghiari, din Sarospatak, localitate aflată în apropierea graniţei ungaro-slovace. „Datoria noastră, a celor care lucrăm în instituţii care poartă numele unor mari personalităţi, este aceea de a conserva amintirea lor în memoria comunităţii, chiar dacă pentru aceasta trebuie să trecem peste graniţele ţării. În plus, aceste ocazii contribuie la crearea unor relaţii profesionale cu instituţii de acelaşi profil din străinătate”, au declarat organizatorii din partea Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”

Valentin Buda2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor