Pelicula culturala se lanseaza astazi la Timisoara

De S.P.D.
Cei care vor aduce o jucărie, vor fi răsplătiţi cu vizionarea unui film
Cei care vor aduce o jucărie, vor fi răsplătiţi cu vizionarea unui film
La Timişoara se lansează astăzi o nouă mişcare culturală, care promovează filmul european şi spiritul multicultural al oraşului, cu fabuloasele lui poveşti. Primul eveniment al Peliculei Culturale are loc la Casa Artelor: cei care vor aduce o jucărie, vor fi răsplătiţi cu vizionarea documentarului polonez Jucăriile.

Pelicula Culturala invită publicul la proiecţia, în premieră pentru Timişoara, a documentarului polonez Jucăriile/Zabawki (2011), în regia şi scenariul lui Andrzej Wolski. Evenimentul va avea loc astăzi, 13 decembrie, de la ora 19.00, La Casa Artelor – Studioul de teatru, str. Augustin Pacha, nr.8.

“Documentarul pe care îl propunem publicului amator de filme europene de calitate, surprinde imaginile copilăriei secolului trecut, despre care am auzit povestindu-se odinioară de bunici şi părinţi. Vom retrăi povestea jucăriilor prin amintirile copiilor de acum 30-40 de ani până în anii 80. Pe atunci creativitatea era bunul cel mai de preţ în orice joacă, copiii imitând în distracţia lor experienţele trăite pe parcursul regimului, spre disperarea şi teama părinţilor.

Sunt experienţe trăite în Polonia, însă documentarul oglindeşte cu fidelitate şi realitatea românească a acelor vremuri. Nu la întâmplare am ales Casa Artelor ca şi loc de desfăşurare a primei proiecţii de film a Peliculei Culturale. Este un spaţiu cultural ce transcende vremurile, datând încă din secolul al XVIII-lea, având renumele de a fi sediul primei biblioteci publice de împrumut cu sală de lectură din imperiul Habsburgic. Este una din cele mai valoroase clădiri a spaţiului istoric şi arhitectural din peisajul cultural timişorean, fără a fi însă cunoscută la adevărata ei valoare. Ne va vorbi despre valoarea culturală, arhitecturală şi istorică a Casei Artelor invitatul nostru special, istoricul Ioan Haţegan. După documentar îi invităm pe cei prezenţi la o discuţie pe marginea jucăriilor de ieri şi de azi”, precizează organizatorii evenimentului.

Pelicula Culturală este o mişcare a unor iubitori de filme bune şi de Timişoara, care îşi propune organizarea unei serii de proiecţii cinematografice, în vederea promovării filmului european şi a spaţiului multicultural timişorean, cu trecutul şi poveştile lui savuroase. „Aceasta este prima proiecţie pilot şi sperăm să creăm în jurul acestei idei o comunitate a celor care doresc să descopere filme europene şi clădiri deosebite ale Timişoarei. Sala dispune de 70 de locuri, iar accesul se face pe bază de jucării. Acestea vor fi oferite cadou de Crăciun, copiilor care nu cunosc bucuria unei copilării îmbelşugate”, declară iniţiatorii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !