Penalizări

Penalizări
Deva – Persoanele care vor să beneficieze de pensie anticipată vor fi sancţionate drastic începând cu anul 2007. Sancţiunile pot ajunge până la 30% din valoarea indemnizaţiei acordate la limita de vârstă, anunţă Ministerul Muncii.

Îmbătrânirea populaţiei şi creşterea numărului celor care se pensionează anticipat au determinat Ministerul Muncii să pregătească un nou act normativ pentru persoanele care doresc să se pensioneze înainte de limita de vârstă legală. Potrivit ministerului, penalităţile pot ajunge până la 30% din valoarea indemnizaţiei pentru vârstă legală.

Noul act normativ va fi gata la începutul anului 2007. Criteriile de acordare a pensiei anticipate şi de invaliditate vor fi modificate în mare parte. „S-a remarcat în ultima perioadă o avalanşă de pensionări anticipate care diminuează drastic bugetul asigurărilor sociale. Nu pot comenta un act legislativ, el va fi aplicat conform celorlalte, dar părerea mea este că trebuia luată o astfel de decizie la nivel ministerial”, declară Ionel Ciobanu, directorul Casei Judeţene de Pensii Hunedoara.

Rapoarte
Din rapoartele efectuate de CNP, doar în prima jumătate a acestui an, la nivel naţional, s-au pensionat anticipat, pe caz de boală sau invaliditate 23.000 de persoane, în total existând peste 400.000 de pensionari care se încadrează în această categorie. Perioada de muncă necesară la pensie a salariaţilor a început să crească şi se încearcă ca, până în 2014, să se ajungă la vârsta standard de pensionare de 60 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase