Pensia pentru limita de varsta

1Comentariu
Pensia pentru limita de varsta
Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare.

Varsta standard de pensionare este de 65 ani pentru bărbaţi şi 63 ani pentru femei. Atat pentru femei, cat si pentru barbati, stagiul minim de cotizare este de 15 ani,iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. În cazul cadrelor militare în activitate, soldaţilor şi gradaţilor voluntari, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, vârsta standard de pensionare este de 60 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi; pentru aceleasi persoane, stagiul minim de cotizare in specialitate este de 20 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 30 ani. Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare.

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare: a)cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare; b)cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare; c)cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat stagiul complet de cotizare. Nevăzătorii beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare. Vârstele de pensionare reduse nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei şi de 52 de ani pentru bărbaţi, respectiv de 45 de ani pentru cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

av. Lucian Chisăliţă1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor