Pensia socială, doar pentru cei cu domiciliul în ţară

Pensia socială, doar pentru cei cu domiciliul în ţară
Pensia socială minimă garantată se acordă doar persoanelor care au domiciliul în România.

Începând cu 1 aprilie 2009, Guvernul a instituit pensia socială minimă garantată în valoare de 300 de lei. Aceasta a crescut la 350 de lei de la 1 octombrie 2009. Potrivit OUG 6 din 2009, „beneficiază de pensia socială minimă garantată pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate”.

Mai trebuie specificat că pensia socială minimă garantată se acordă doar pensionarilor cu domiciuliul în România.

Banii înapoi

Astfel, pensionarii care îşi mută domiciul în altă ţară îşi pierd acest drept. Într-o astfel de situaţie s-a aflat Kosa Margit Agnes, care a domiciliat în Oradea, dar s-a mutat în altă ţară. Pensia ce i se cuvenea i-a ridicat-o însă fratele ei, Mihai Stoica, şi după ce aceasta şi-a schimbat domiciliul.

În urma verificărilor făcute de către Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Bihor, Kosa Margit Agnes a fost somată să restituie „sumele încasate necuvenit” în perioada 01.11.2009 – 30.04.2010, în valoare de 414 lei. „Având în vedere că în sistemul public de pensii sunteţi în plată cu pensia de asigurări sociale, dar nu aveţi domiciliul stabil în România, (…) sumele încasate necuvenit constituie debit şi se recuperează”, se spune în decizia 311532.

„S-au prins că nu a fost la vot şi de aceea i-au cerut să restituie banii”, crede Mihai Stoica.

Leontin Ţîrle, directorul coordonator al Casei Judeţene de Pensii Bihor este de cu totul altă părere. „Nu facem protecţie socială persoanelor care nu au domiciliul în România. Legea prevede că pensia socială minimă garantată se acordă persoanelor cu domiciliul în România”, a subliniat Leontin Ţîrle.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !