Pensii mai mari din septembrie

Pensii mai mari din septembrie
Peste 140.000 de pensionari bihoreni vor avea pensii mai mari, începând cu luna septembrie. Indexarea cu 5% a valorii punctului de pensie va aduce în buzunarele acestora un venit suplimentar de aproximativ 150.000 de lei, estimează directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor, Szarka Arpad.

„Majorarea implică un efort bugetar de 50 miliarde de lei pe lună”, spune directorul CJP Bihor. Se pare că promisiunea actualei guvernări de a avea grijă de soarta pensionarilor este luată în serios, în limita resurselor financiare.

După creşterea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2006, în luna septembrie valoarea acestuia va ajunge de la 3.231.000 lei (323,1 RON) la 3.392.500 (339,25 RON). „Anul viitor vor avea loc noi majorări a punctului de pensie. Se are în vedere o creştere chiar mai mare de 10%. Se doreşte ca până în 2008, aceasta să fie cu cel puţin 30% mai mare decât în guvernarea anterioară”, anunţă Szarka Arpad.

Recalculare

CJP Bihor a recalculat pensiile a 114.703 de beneficiari, la circa 47% dintre aceştia înregistrându-se o creştere a cuantumului pensiei. Până la sfârşitul anului 2008, pensionarii pot prezenta instituţiei bihorene acte suplimentare prin care să completeze dosarele, în vederea creşterii punctului de pensie.

Până în prezent au fost depuse peste 24.000 de documente în completare, fiind soluţionate deja 98,5% din cereri. Nu toate cazurile recalculate au determinat o creştere a pensiei, astfel încât la 13.760 de pensionari punctajul evaluat a fost mai mare, iar la 9.965 punctajul a fost mai mic.

Dificultăţi

Operaţiunea de recalculare a pensiilor implică, deseori, un efort substanţial, spun cei de la CJP Bihor. „În situaţia celor care nu prezintă deodată toate documentele în completare, dosarul se reia de două sau chiar de mai multe ori”, exemplifică Szarka Arpad. O altă problemă ar fi aceea că unii pensionari prezintă aceleaşi documente de mai multe ori. „Constatăm că unii agenţi economici nu au o evidenţă a adeverinţelor eliberate în acest sens.

Pe de altă parte, mulţi pensionari au probleme în a procura actele necesare, fie pentru că lipsesc documentele din arhivele angajatorilor, fie că sunt mai vechi de 50 de ani şi au fost distruse”, subliniază directorul executiv. O observaţie a acestuia a vizat acei angajatori care solicită diverse taxe pentru eliberarea documentelor. „Ar trebui să se gândească că pensionarii au nevoie de acele hârtii pentru că nu au suficienţi bani”, spune Szarka Arpad.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !