Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni

4Comentarii
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Pensionarii care au desfăşurat activitate în grupele I şi II vor avea pensiile mărite.

Veşti bune pentru pensionarii bihoreni care au lucrat în grupele de muncă I şi a II-a. Începând cu luna februarie vor primi mai mulţi bani la pensie. „Este vorba despre 32.847 de pensionari bihoreni care vor primi, în medie, cu 83 de lei mai mult la pensie”, ne-a declarat Leontin Ţîrle, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor. Efortul bugetar la nivel de judeţ este de 4.100.000 de lei.

Retroactiv

În principiu se face o regularizare a punctajelor acordate prin două ordonanţe de urgenţă: OUG 100/2008 şi OUG 209/2008.

Potrivit OUG 100/2008, asiguraţii care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I sau grupa a II-a, înainte de 1 aprilie 2001, beneficiază de un număr suplimentar de puncte. Astfel, persoanele care au lucrat în grupa I vor primi 0,50 de puncte spor la un an de muncă în grupa I, iar cele care au desfăşurat activitate în grupa a II-a, 0,25 de puncte pentru fiecare an de activitate desfăşurată în această grupă. Iniţial, plata acestor sporuri s-a făcut în patru tranşe.

Cert este că începând cu luna februarie, pensionarii vor primi şi drepturile aferente lunii ianuarie. „Unii vor primi câteva zeci de lei în plus la pensie, alţii chiar câteva sute de lei. În funcţie de perioadele muncite în cele două grupe de muncă. Media calculată de noi este de 83 de lei pe judeţ”, ne-a informat Leontin Ţîrle.

Astfel, dacă în februarie pensia va fi mai mare, având în vedere şi partea care trebuiau să o primească în ianuarie, în martie va coborâ la nivel care se va plăti ulterior.

„Pensionarii vor primi lămuriri pe cuponul de pensie, urmând ca ulterior să primească şi decizia”, a precizat directorul CJP Bihor.

La nivel naţional, vor primi pensii mărite în medie cu 93 de lei, peste 1,5 milioane de pensionari care au muncit în grupele I şi II înainte de 1 aprilie 2001. Efortul bugetar cu aceste măriri de pensii este de circa 400 milioane de euro.

D.B.

Taguri: , , ,


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor