Pensii private: bun şi rău

Pensii private: bun şi rău
ORADEA - Cel mai important avantaj al Pilonului II de pensii private este acumularea (economisirea şi investiţiile), consideră 26% dintre respondenţii unui sondaj realizat de Comisia de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSPP).

De abia pe locul doi este situat caracterul de protecţie socială – siguranta cu 23%, iar pe trei proprietatea asupra banilor cu 19% dintre răspunsuri şi pe patru faptul că nu se plăteşte nimic în plus cu 18%.

Astfel capacitatea de a decide ce se întâmplă cu banii depuşi se dovedeşte a fi unul dintre avantajele esenţiale ale sistemului de pensii administrate privat.

Necunoaştere

Potrivit sondajului CSSPP, grupa de vârstă între 46 şi 52 de ani manifestă cel mai mare grad de „necunoaştere” a avantajelor sistemului pensiilor administrate privat. Această grupă nu a participat la Pilonul II. Totuşi, 33% dintre persoanele cu vârsta între 46 şi 52 de ani ar fi dorit să participe la Pilonul II, comparativ cu 57% care nu ar fi fost interesaţi de participare la sistemul pensiilor private.

Conform CSSPP, cu cât nivelul de educaţie creşte, cu atât caracterul liberal al acestui sistem devine mai importatnt pentru repondenţi. Astfel, proprietatea asupra acumulărilor şi caracterul de economisire sunt cu atât mai mult bifate ca avantaje cu cât nivelul de educaţie creşte.

Caracterul investiţional al pensiilor, şi riscul perceput al investiţiilor, în general, reprezintă cel mai important dezavantaj al sistemului de pensii administrate privat.

Mai mult de jumătate (60%) dintre respondenţi au multă şi foarte multă încredere în fondurile de pensii administrate privat. Pe de altă parte însă, o pondere semnificativă de respondenţi (31%) au puţină încredere în fondurile de pensii. Este vorba despre acei respondenşi pentru care caracterul obligatoriu al pensiilor private a constituit un dezavantaj.

Încrederea cea mai mare în fondurile de pensii vine din partea persoanelor cu venituri ridicate. Cu cât veniturile scad, scade şi încrederea în fonduruile de pensii.
Peste 60% dintre respondenţi au încredere în fondurile de pensii
Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !