Pensii româneşti în străinătate

1Comentariu
Pensii româneşti în străinătate
ORADEA – Începând cu luna acesata beneficiarii sistemului public de pensii stabiliţi în străinătate îşi vor primi pensia în statul de domiciliu.

Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) a încheiat un parteneriat cu Citibank România prin intermediul căruia pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale cuvenite beneficiarilor sistemului public se transferă în străinătate, într-un cont bancar deschis de aceştia la o bancă de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere obişnuită, după caz. Primele plăţi în străinătate au fost efectuate în luna iulie a acestui an, în vederea testării procedurilor de transfer.

„Acest lucru se realizază în premieră în ţara noastră şi nu există un termen limită de depunere a actelor pentru a beneficia de acest serviciu. Deocamdată nu putem estima numărul bihorenilor stabiliţi în alte ţări îndreptăţiţi să beneficieze de acest serviciu”, ne-a informat Vass Alexandru şeful Serviciului Comunicare al Casei Judeţene de Pensii Bihor.

Potrivit legislaţiei comunitare în vigoare, persoana care are dreptul la pensii şi la ajutoare de deces, dobândite potrivit legislaţiei române, va beneficia de aceste prestaţii chiar dacă locul său de şedere obişnuită este stabilit pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene cât şi a statelor extracomunitare decât România.

Procedura de plată

„În a doua jumătate a fiecărei luni, casele teritoriale de pensii vor efectua transferurile de pensii în valută prin Citibank România. În două zile lucrătoare de la data iniţierii plăţilor, fiecare beneficiar îşi va putea ridica pensia, diminuată cu toate costurile de transfer ce pot apărea, de la banca unde îşi are deschis contul personal din ţara de domiciliu sau de reşedinţă, după caz”, a precizat Vass Alexandru.

Numărul total estimat al beneficiarilor acestui serviciu este de aproximativ 29.000, dintre care cei mai mulţi se află în Germania, respectiv 10.000, aproximativ 5.000 în Austria, 4.000 în Ungaria, 3.000 în Italia, 2.000 în SUA şi alţi aproximativ 5.000 în alte state.

În cazul beneficiarilor stabiliţi în străinătate care vor opta pentru exportul prestaţiilor pe teritoriul statului de şedere obişnuită (pentru statele membre UE/SEE, Turcia şi Macedonia), respectiv de domiciliu (pentru celelalte state), va fi utilizată o procedură de transfer bancar, plăţile urmând a fi făcute în euro, lire sterline sau dolari în funcţie de opţiunea persoanelor interesate.

Pentru a beneficia de acest serviciu cei interesaţi trebuie să completeze o declaraţie, să aibă o copie actului de identitate din care să reiasă domiciliul şi să-şi deschidă un cont bancar în ţara în care locuiesc, documente care trebuie să ajungă la Casa Judeţenă de Pensii în evidenţa căreia se află dosarul de pensie.
Pensiile româneşti ajung şi în SUA.
Simona Albinaru1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor