Pensii unguresti pentru romani

Muncitorii români care au lucrat pe teritoriul Ungariei vor beneficia de pensie si pentru perioada în care au plãtit contributiile sociale în statul vecin. De aceste facilitãti se vor bucura si muncitorii maghiari care au muncit în România.

Ministrii Muncii din cele douã state au semnat joi, cu ocazia sedintei comune a Guvernelor României si Ungariei, un acord în acest sens. Pe lângã pensii, românii sau maghiarii care au muncit sau muncesc pe teritoriul statului vecin vor putea beneficia si de indemnizatii de maternitate, accidente de muncã, boli profesionale, somaj ori incapacitate temporarã de muncã. Pentru acordarea pensiilor, vor fi luate în considerare perioadele de asigurare de pe teritoriile ambelor state. Act istoric

Szarka Arpad, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii (CJP) Bihor este de pãrere cã semnarea acestui acord este un act istoric. „Mai exista un acord de acest fel si înainte, care s-a semnat în anul 1960, dar acest acord este cu totul altceva. Acordul este pus acum pe alte baze. Este un semn bun pentru integrarea tãrii noastre în Uniunea Europeanã, acordul fiind aplicat deja si între alte state europene”, ne-a declarat dirctorul executiv al CJP Bihor.

Pe de altã parte, Szarka Arpad este de pãrere cã întâlnirea de la Bucuresti este o satisfactie pentru cã nu a fost doar protocolarã ci are si rezultate concrete.

Dan Birta