Pensiile facultative, un venit în plus

Pensiile facultative, un venit în plus
ORADEA – Dupa ani întregi de agonie, sistemul de pensii din România va suferi o adevărată operaţie pe cord deschis, ce urmăreşte să asigure generaţiilor viitoare venituri onorabile în momentul retragerii din activitate.

Actualul sistem şi-a dovedit limitele, nemaifiind în stare să ofere beneficiarilor săi pensii decente. Drept urmare, statul a decis să transfere o parte din această sarcină mediului privat, singurul capabil să capitalizeze banii strânşi în astfel de fonduri.

Noua legislaţie a împărţit, astfel, sistemul de pensii în trei piloni: cel vechi de stat, care va funcţiona mai departe (Pilonul I), cel privat obligatoriu, la care vor adera salariaţii de până la 35 de ani şi care va funcţiona din ianuarie 2008, complementar celui de stat (Pilonul II), şi cel facultativ, la care pot contribui opţional angajaţii care au maximum 52,5 ani (Pilonul III).

Pilonul III

Pilonul III nu este închis şi limitat ca vârstă. El este finanţat din contribuţiile suplimentare, fiind complementar primilor doi piloni, persoanelor cu vârsta de până la 52,5 ani”, ne-a informat Cecilia Roba, divizion manager la Brokerpool, Agent de marketing autorizat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). O persoană poate contribui la acest sistem cu maxim 15% din venitul brut.

CSSPP vrea să propună eliminarea limitei de 15% din salariu la contribuţia pentru pensiile facultative sau mărirea plafonului, deoarece există persoane care vor să contribuie cu mai mult, a declarat preşedintele instituţiei, Mircea Oancea. Pilonul III a intrat în vigoare la 1 mai 2007, înaintea Pilonului II, obligatoriu.

Contribuţiile la acest sistem sunt deductibile fiscal în limita a 200 de euro pe an, atât pentru angajat, cât şi pentru angajator. „Prin faptul că angajatorul contribuie la fondul de pensii facultatative al angajatului, acesta îşi fidelizează angajatul. Fidelizarea angajaţilor este foarte importantă la firmele din Europa. La noi acest fenomen este în stare incipientă”, este de părere Cecilia Roba.

Contribuţiile la Pilonul III se virează de către angajator, o dată cu contribuţiile de asigurări sociale obligatorii, în contul fondului de pensii. Spre deosebire de Pilonul II, contribuţiile la Pilonul III pot fi modificate cu respectarea nivelului maxim prevăzut de lege. Totodată, contribuţiile la Pilonul III sunt permise la mai multe fonduri.

Garanţii şi beneficii

Suma totală cuvenită pentru pensia facultativă nu poate fi mai mică decât valoarea contribuţiilor nete convertite în unităţi de fond. „Cu alte cuvinte, participantul nu poate avea niciodată în cont mai puţini bani decât a băgat”, a precizat Cecilia Roba.

Etapa de beneficii va începe fie ca urmare a împlinirii vârstei de pensionare, fie ca urmare a instalării unei invalidităţi. „Condiţiile de eligibilitate pentru plata pensieifacultative sunt: cel puţin 60 de ani împliniţi, minim 90 de contribuţii lunare şi valoarea activelor personale să fie mai mare decât suma stabilită de CSSPP”, a explicat Roba. În caz de invaliditate, suma din cont este plătită fie o singură dată, fie pe durata a cinci ani.

Angajatorii îşi pot fideliza angajaţii contribuind la Pilonul III de pensii.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !