Pensiile private la final

Pensiile private la final
DEVA – Hunedorenii mai au circa două săptămâni pentru a adera la un fond de pensii private obligatorii. Cei care nu vor face acest lucru vor fi distribuiţi aleatoriu unui administrator de pensii private.

Aceeaşi soartă o vor avea şi cei care semnează mai multe acte de aderare. Deşi nu există o statistică la nivelul fiecărui judeţ, datele centralizate până acum la nivel naţional arată că aproape trei milioane de români au aderat la un fond privat de pensii. Pilonul II constă în contribuţii plătite de salariaţi în conturile unor administratori privaţi, iar banii revin contribuabililor înşişi.

 

Legea prevede că pentru persoanele de până în 35 de ani aderarea la un fond de pensii privat este obligatorie, pentru cele între 35 şi 45 de ani alegerea unei pensii private fiind facultativă. În primul an de la aderare, contribuţia plătită de fiecare salariat va fi de 2% din salariu brut, iar suma va fi scăzută din contribuţia de 9,5% plătită până acum către bugetul asigurărilor sociale.Timp de opt ani, procentul care va ajunge la fondul privat va creşte până la 6% din venitul brut.

 

„Am ales deja, dar sincer aş fi vrut să am mai multe informaţii. Aşa puteam face o comparaţie între oferte. Am ales după discuţii avute cu prietenii şi colegii şi, din păcate, nu după ce am analizat atent ofertele”, spune Anişoara Stamatin din Hunedoara.

 

„Mi-am făcut pensie privată, dar habar nu am cum va fi pe viitor. Când se va lua prima pensie privată poate o să se risipească şi din neclarităţile mele. Ştiu că acum o să tot dau la bani. O să văd când va fi să-i primesc înapoi ce mare afacere am făcut”, spune Nelu Alburean, din Orăştie. La sfârşitul lunii octombrie a fost prezentată structura de vârstă a participanţilor.

 

Mai mult de o treime dintre cei care aderaseră aveau între 35 şi 45 de ani, adică persoane care nu sunt obligate să contribuie la un fond privat de pensii, dar care o pot face facultativ. Aceasta demonstrează speranţa contribuabililor că vor avea venituri suplimentare.

Clara Pâs0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !