Pensiile private vor fi finalizate în iunie

Pensiile private vor fi finalizate în iunie
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Casa Naţională de Pensii şi Asigurări de Sănatate vor trebui să asigure, pînă la 1 iulie 2008, bazele de date pentru a face posibilă o evidenţă corectă a drepturilor şi obligaţiilor participanţilor la sistemul public de pensii.

Tot în această categorie intră şi sistemul fondurilor de pensii administrate privat ptrivit Legii Pensiilor. Conform noilor reglementări, din data când începe colectarea sumelor pentru sistemul fondurilor de pensii administrate privat, contribuţia la aceste fonduri va fi virată de către CNPAS fiecărui fond în parte. Casa Naţională de Pensii va notifica, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării, o listă cu datele persoanelor care au fost repartizate aleatoriu la fondul de pensii.


Introducerea pensiilor obligatorii presupune, în primul an, transferul unui procent 2% din contribuţii dinspre sistemul public, valoare care va creşte treptat cu 0,5% anual, urmând să ajungă în 2016 la un procent de 6%. De asemenea, salariaţii cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani vor putea cere angajatorilor să plătească 2% din salariul brut în fondul de pensii privat. Cei peste 45 de ani nu mai au această oportunitate.

De astăzi începe procesul care va duce la repartizarea aleatorie la un fond de pensii privat. Acesta este obligatoriu pentru toţi tinerii cu vârsta cuprinsă de până la 35 de ani, care au avut un contract de muncă în ultimele 12 luni şi nu au ales de bunăvoie un fond.

 

Pe 25 ianuarie se va finaliza raportarea administratorilor fondurilor de pensii către Casa Naţională de Pensii a ultimilor înscrişi. Repartizarea propriu-zisă şi întocmirea registrului final al participanţilor la fondurile private obligatorii va dura până în aprilie. Cei care vor să conteste repartizarea aleatorie se por adresa Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private. Termenul de contestaţie este de 6 luni de la primirea notificării.
Grigore Roibu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !