Pensionari bihoreni suspicioşi

ORADEA – Unii dintre pensionarii bihoreni au rezerve vizavi de distribuirea biletelor de tratament subvenţionate şi gratuite prin Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Bihor. Una dintre aceste persoane şi-a spus păsurile Jurnalului bihorean. „Nu este bine ce se întâmplă la Casa de Pensii.

La fiecare început de săptămână este coadă enormă la biletele de tratament. Nu mai spun că funcţionarii de la ghişee se comportă cum se comportă cu noi”, se plânge Virgil Sabău, un pensionar din Tărian.

Omul beneficiază de bilet de tratament gratuit, în baza Decretului Lege 189/2000, fiind deportat. „Pentru a obţine bilet în luna septembrie, trebuie să depun cerere în prima parte a anului, altfel nu primesc. Lunile iunie, iulie şi august sunt ale boşilor”, spune bătrânul.

Pe de altă parte, acesta este nedumerit că nu i-a cerut nimeni din staţiunile în care a fost, vreun document în baza căruia beneficiază de bilet gratuit. „Am fost la Tuşnad, Vatra Dornei, dar nimeni nu m-a întrebat de ce am bilet gratuit. Tot aşa de bine putea să vină în staţiune orice altă persoană care n-avea nici în clin nici în mânecă cu gratuitatea. Ştiu pe unul care a venit cu soacră-sa.

Aceasta a stat o zi, apoi a plecat acasă, rămânând tânărul şi nimeni nu l-a întrebat de sănătate”, a declarat Virgil Sabău. Omul are şi o propunere pentru mai multe biletele de tratament. „Am fost în septembrie în mai multe staţiuni şi erau ocupate în proporţie de cel mult 40%. Dacă ar fi mai multe bilete în această perioadă, ar putea merge şi persoanele mai fără bani, mai de la ţară”, crede Sabău.

Societăţile verifică

Leontin Ţârle, director executiv adjunct la CJP Bihor, confirmă în parte cele constatate de Virgil Sabău. „Noi dăm bilete numai la titular sau prin procură. Ce se întâmplă în staţiuni este treaba societăţilor. Ele sunt cele care ar trebui să verifice. Unele o fac, unele nu. Se duc cu deconturile la Casa Naţională pentru a-şi lua banii. Casa Naţională verifică odată pe an, în staţiuni aceste aspecte”, a declarat Leontin Ţârle.

În ceea ce priveşte biletele pentru perioada septembrie – octombrie, directorul executiv adjunct al CJP Bihor spune că şi anul trecut au fost bilete, dar nu au prea fost solicitanţi. „În această perioadă este de lucru la ţară, se culege porumbul şi cartofii, iar oamenii nu prea au timp pentru staţiuni”, este de părere Leontin Ţârle. CJP Bihor a primit anul acesta cu 30% mai puţine bilete de tratament faţă de anul trecut. În cifre asta înseamnă circa 9.000 de bilete, dintre care aproximativ 1.000 gratuite. Preţul mediu al unui bilet este de 1.200 de lei, pensionarii plătind pentru un sejur de 18 zile jumătate din cuantumul pensiei.

Birta Dan

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase