Pensionarii nu vor plăti la Sanatate nici in 2012

Pensionarii nu vor plăti la Sanatate nici in 2012
Pensionarii cu venitul lunar sub 740 de lei nu vor cotiza la Sănătate nici anul viitor, statul fiind cel ce va suporta taxele.

Ministerul Sănătăţii neagă vehement un ordin evaziv al Casei de Asigurări de Sănătate care dă de înţeles că din 2012, pensionarii cu venituri sub 740 de lei vor fi obligaţi să cotizeze şi ei la fondul de sănătate.

„Aceasta este o dovadă în plus de ce nu trebuie să avem o comandă dublă la Sănătate. Nu sunt de acord, dar nici nu poate fi introdus acest ordin”, a declarat ministrul Sănătăţii, în timpul vizitei sale la Oradea vineri, la doar câteva ore după ce pe site-ul CNAS a fost postat un ordin prin care se anunţa că de anul viitor vor fi puşi să plătească la Sănătate mai multe categorii sociale de asiguraţi, cu venituri mici, care acum beneficiază de clemenţă.

Plăteşte statul

Se pare însă că sumele datorate pentru această categorie la FNUASS vor fi suportate de către stat, conform  legii sănătăţii. Informaţia a fost apoi confirmată şi de către şeful CNAS, Lucian Duţă, care a precizat pentru Mediafax că „un ordin al preşedintelui CNAS nu poate contrazice o OUG sau HG a Executivului. În consecinţă, proiectul de Ordin din 30 decembrie 2010 privind calitatea de asigurat vine să prelungească cu un an, adică din 2012, termenul de la care statul trebuie să plătească contribuţia la sănătate pentru categoriile exceptate şi pentru pensionarii cu venituri sub 740 de lei”.

Confuzia a venit pe fondul lipsei de bani. Astfel, conform Legii sănătăţii din 2006, contribuţia pentru persoanele exceptate de la plata FNUASS şi pentru pensionarii cu venituri mici trebuie plătită de către stat, dar cum statul nu are bani disponibili pentru aceste taxe, le va plăti anul viitor, iar ordinul CNAS prorogă de fapt aceste plăţi pentru 2012.

Şi pensionarii care au puţin peste 740 de lei nu vor plăti la Sănătate sume mari de bani. Duţă a explicat că un pensionar cu venit lunar de 741 de lei va plăti la fondul asigurărilor sociale de sănătate un leu lunar, pentru că prin plata contribuţiei la sănătate, pensia lui şi a celorlalţi pensionari în această situaţie nu trebuie să scadă sub 740 de lei. La fel, nici pensionarii cu 784 de lei pe lună nu vor plăti mai mult de 43 de lei, astfel că venitul rămas să fie peste 740 de lei, a adăugat Duţă.

O.Ş.

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !