Pensionarii sunt sceptici

Pensionarii sunt sceptici
DEVA – Pensionarii doresc să primească majorarea pensiilor, prevăzută de lege, mai repede. Membrii Federaţiei Pensionarilor din România (FPR) susţin că sistemul de mărire a pensiilor promovat de noua lege nu-i avantajează.

Pensionarii doresc să primească majorarea pensiilor, prevăzută de lege, mai repede.
„Abia peste un an şi jumătate vom ajunge la nivelul de 45% din salariul mediu brut, şi până atunci mulţi dintre noi nu vor mai fi”, a declarat preşedintele FPR, Dumitru Dincă.

Membrii Federaţiei Pensionarilor din România (FPR) susţin că sistemul de mărire a pensiilor promovat de noua lege nu-i avantajează. „Abia peste un an şi jumătate vom ajunge la nivelul de 45% din salariul mediu brut, şi până atunci mulţi dintre noi nu vor mai fi”, a declarat preşedintele FPR, Dumitru Dincă. Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, miercuri, Legea pensiilor, după mai multe discuţii contradictorii cu membrii guvernului.

Şeful statului a declarat că îşi menţine rezervele în ceea ce priveşte sursele de finanţare a aplicării acestei legi. Pe de altă parte, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, susţine că există fonduri pentru punerea în practică a deciziei.

Conform actului normativ, pensia medie va urca cu 40 la sută la începutul anului viitor, după ce punctul de pensie va creşte de la 31 la 37,5 procente din valoarea salariului mediu brut. Legea pensiilor stabileşte o nouă majorare a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2009, de la 37,5 la 45% din salariul mediu brut.

Părerea pensionarilor
„E bine că s-au gândit şi la noi, dar amână cam mult până să ne luăm banii. Ce să faci cu o pensie de 280 de lei? Am crezut că după recalculare o să-mi crească pensia. De unde? Au calculat şi le-a dat că trebuia să iau mai puţin decât am acum. Păi, cu pensia mea ce pot să fac, când am de cumpărat medicamente de aproape 40 de lei pe lună, că sunt cardiac?! O pâine e 2 lei, roşiile 2 lei kilogramul.

Am poftit la lubeniţă, dar nu am cumpărat. Poate după ce iau medicamentele şi plătesc taxele. Mai îmi dau copiii bani, dar mi-e ruşine să primesc de la ei”, spune Valer A., din Deva.

„Promit şi ei… că vin alegerile, dar când va fi să ne dea banii, nu o să dea nimic. Aşa au făcut şi cu recalcularea. Bătaie de joc pe capul bătrânilor. Mai lucrez noaptea ca paznic, că dacă m-aş lăsa în grija statului aş muri de foame şi de sete. Aşa e! Când eşti pensionar nu mai ai decât boală şi necaz. Bucurii şi bani, nici gând!” e de părere Aurică Costean.

Pensia medie pe tipuri de pensii
-limită vârstă cu vechime completă – 559 lei
-limită vârstă cu vechime incompletă – 241 lei
-anticipată – 467 lei
-anticipată parţială – 374 lei
-pensie invaliditate – 298 lei
-pensie urmaş – 201 lei
-pensie agricultor – 130 lei
-pensie IOVR – 230 lei
Sursa: CJP Hunedoara


Clara Pâs0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase