Pensiunile iau avânt în Bihor

1Comentariu
Pensiunile iau avânt în Bihor
BIHOR – Pensiunile bihorene se înmulţesc îndeosebi la munte, potrivit statisticilor deţinute de Autoritatea Naţională pentru Turism Rural şi Ecologic.

Preşedintele ANTREC Bihor, Maria Tătar, precizează că în ultimii doi ani a crescut cu 30% numărul pensiunilor din Bihor: „Mai mult, o creştere semnficativă o reprezintă numărul pensiunilor de trei margarete, şi implicit calitatea serviciilor oferite turiştilor.

Tendinţa este de a ridica standardele de calitate la cazare şi masă, ca dovadă, foarte mulţi proprietari de pensiuni din judeţ sunt în faza de a introduce HACCP-ul, adică standardul de calitate în alimentaţie publică”.

 

ATV-uri şi călărie

Preşedintele ANTREC a precizat că pentru a atrage turiştii, proprietarii pensiunilor au diversificat serviciile suplimentare, inclusiv unele gratuite: „Servicii suplimentare pot fi un ghid pentru plimbări în zona pensiunii, autoturism pentru transport la obiective turistice, posibilitatea de a face echitaţie, ATV-uri, loc de picnic în curtea pensiunii, balansoare, piscină, spălătorie sau călcătorie”.

Creşterea calităţii serviciilor oferite de pensiuni este explicată de Maria Tătar prin cursul de managementul pensiunilor, obligatoriu în procesul de clasificare şi recunoscut de Ministerul Turismului.

 

De la Felix la munte

Zonele care au cunoscut o dezvoltare clară sunt Vârtop-Arieşeni sau Remetea. „Un avânt important în construcţiile de pensiuni l-au cunoscut zonele montane din judeţ, zone mai puţin căutate în urmă cu 2-3 ani în favoarea staţiunilor balneare 1 Mai sau Felix”, a mai spus sursa citată.

La ora actuală, în judeţ există 130 de pensiuni clasificate şi peste 70 care funcţionează la negru, potrivit informaţiilor ANTREC Bihor. Peste 98% dintre proprietarii pensiunilor sunt bihoreni şi un număr foarte mic sunt străini. În schimb, clienţii pensiunilor vin îndeosebi din Bucureşti, Constanţa sau de peste hotare, de la americani până la unguri. Maria Tătar consideră că înmulţirea pensiunilor se datorează şi cererii tot mai mari din partea turiştilor: „Este mare cererea de cazări pe acest sector, întrucât sunt condiţii tot mai bune, intimitate, linişte, peisaj natural şi o relaţie mai personală cu proprietarul pensiunii decât cu personalul hotelier”.

 

Construite prin SAPARD

Pensiunile construite prin finanţare SAPARD au contribuit la dezvoltarea sectorului. Majoritatea sunt situate în Sânmartin, Băile 1 Mai şi Felix. Există 58 de astfel de proiecte, o parte din pensiuni funcţionează deja, altele sunt la faza de proiect .

„În Sânmartin sunt 35 de pensiuni făcute prin fonduri SAPARD, valoarea proiectelor fiind între 115.000 şi 200.000 de euro. Unele pensiuni funcţionează deja cu succes: Hanul de la Mădăras, pensiunea de la Bălnaca sau Casa Bucătarului. Proprietarii au făcut o treabă foarte bună”, a declarat Florian Vesa, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bihor.

Georgiana Anghel1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor