Pentru ANI, Sonia Draghici e in conflict de interese

1Comentariu
Sonia Draghici
Sonia Draghici
Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României pentru posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese de către deputata PSD de Oradea, Sonia Drăghici.

Parlamentara este acuzată că şi-a angajat fiul – Doru Vladimir Drăghici – la propriul birou parlamentar de la Oradea, unde lucrează şi în prezent.

Prin angajarea propriului fiu, ANI spune că Sonia Drăghici se află în conflict de interese – o infracţiune prevăzută de Codul Penal, la art. 253, al. 1, faptă pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă.

ANI s-a sesizat şi în cazul a alor patru parlamentari: Oana Niculescu-Mizil (PSD), Mihai Radan (minorităţi altele decât cea maghiară), Stelică Iacob Strugaru (PDL) şi Mate Andras Levente (UDMR).

Sonia Drăghici este al treilea deputat de Bihor care a intrat în vizorul ANI, după colegul său de partid Claudiu Pop – deputat până în 2008 şi deputatul UDMR Lakatos Petru.

Mang o apără

Sonia Drăghici nu a putut fi contactată, însă am vorbit cu şeful ei de partid: senatorul Ioan Mang. Liderul PSD Bihor consideră că Drăghici nu are nicio stare de incompatibilitate! „Ce nu ţine cont ANI e că un parlamentar are o sumă forfetară la dispoziţie pentru a-şi organiza biroul parlamentar. Era cu totul altceva dacă îşi angaja ruda undeva, într-o instituţie”, a spus Mang, afirmând că din moment ce suma pentru cabinetul parlamentar e forfetară, parlamentarul poate să o cheltuie aşa cum crede el de cuvinţă. „Că o cheltuie cu băiatul sau fără, ea se cheltuie oricum”, afirmă Mang, ce ţine să atragă atenţia asupra comportamentului miniştrilor. „Miniştrii PDL îşi angajează copiii în cabinetele altor miniştri şi acolo nu se dă nimic dintr-o sumă forfetară”, arată Mang capra vecinului.

Senatorul PSD a atras atenţia şi asupra altor cazuri similare şi „mult mai grave”, inclusiv în Bihor. Chiar dacă nu a spus-o direct, Mang a lăsat să se înţeleagă că e vorba chiar despre preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, care şi-a angajat soţia consilier la propriul cabinet! „(La Consiliul Judeţean – n.r.) cred că e mult mai gravă ca la doamna Drăghici”, a arătat Mang.

Ce spune legea

Iată ce zice Codul Penal despre conflictul de interese:

„ART. 253^1

Conflictul de interese

Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă.

Dispoziţiile alin. 1 nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.”

CĂLIN CORPAŞ1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor