Pentru cine trag clopotele?

15Comentarii
Pentru cine trag clopotele?
Se înmulţesc şi în Oradea cazurile locatarilor deranjaţi fonic de clopotele duminicale. Video

Parohia greco-catolică „Sfântul Dumitru” din Oradea a încropit un lăcaş de cult într-o fostă casă de vacanţă de pe strada Nicolae Beldiceanu. Credincioşii o fi încântaţi de iniţiativă, dar vecinii nu. Erdeli Lajos, proprietarul casei vecine, i-a reclamat de nenumărate ori la Primărie şi Poliţie pe întemeietorii bisericuţei deranjat de „gălăgia” ce răzbate în fiecare duminică din căsuţa aflată la nici doi metri de casa lui.

„Acum nu se aude până aici, dar vara, când sunt toate uşile deschise se aude în toată casa”, spune Erdeli Lajos, proprietarul casei alăturate.

Gavril Buboi, preotul protopop al episcopiei greco-catolice, spune că în mod oficial la acea adresă nu funcţionează un lăcaş de cult. „Este o proprietate cumpărată de episcopie pentru a construi o biserică dar nu credeam că o să avem probleme cu vecinii. Este doar o casă de vacanţă, iar întâlnirile au mai mult caracter privat, de aceea nu s-a scos un certificat de funcţionare în acel imobil”, spune preotul Buboi.

 

Reclamaţi la poliţie

Soţii Erdeli nu vor să accepte altă soluţie în afara mutării comunităţii religioase din vecinătate. Motiv pentru care s-au adresat în repetate rânduri Primăriei şi Poliţiei. Într-o notă primită din partea administraţiei publice şi semnată de Florin Bârsan din cadrul compartimentului Control Comercial, se spune că „existând în zonă o parohie greco-catolică care nu are spaţiu suficient pentru celebrări liturgice, în mod tacit şi provizoriu imobilul respectiv (n.r.: casa de vacanţă) a fost lăsat în administrarea acestei parohii «Sfântul Dumitru». Până la perfectarea formelor legale şi obţinerii unei autorizaţii de funcţionare credincioşii se adună cu titlu spontan şi privat”. Cu titlu spontan şi privat sunt şi chefurile sau bairamurile organizate într-un apartament de bloc, ceea ce înseamnă că dacă pe vecini îi deranjează zgomotul, nu Primăriei treubuie să se adreseze ci Poliţiei.

Ceea ce soţii Erdeli au şi făcut. Dar în răspunsul primit de la Poliţia Municipiului Oradea şi semnat de comisar-şef Ioan Lenghel, şeful acestei instituţii, se constată ca adevărate cele reclamate însă treburi precum legalitatea de construcţiei sau autorizaţia de funcţionare sunt puse pe seama Primăriei.

 

Izolaţie fonică

„Sincer, nu mi se pare că rugându-se sau cântând oamenii aceia fac gălăgie. Noi ne străduim să nu deranjăm. Să le spun oamenilor să nu se mai roage, nu pot. Sunt bătrâni, s-ar duce mai aproape, vine iarna, nu-i pot pune să vină până la biserica din Olosig”, spune Buboi.

Acesta a explicat că va mai discuta cu vecinii pentru a încerca o reconciliere amiabilă. De asemenea, susţine acesta, se va avea în vedere ca biserica ce urmează a fi construită să fie bine izolată fonic pentru a preîntâmpina alte probleme de acest gen. „Se construiesc biserici în tot oraşul, chiar sub geamul blocurilor şi nu ne-am confruntat cu astfel de probleme”, a conchis protopopul.

 

Şi alte biserici

Ce nu ştie protopopul Buboi este că locatari din zona viitoarei biserici de pe străduţa Constantin Brâncuşi (lângă intersecţia bulevadelor Dacia şi Decebal) au făcut demersuri la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi la Primăria Oradea pentru a se interesa de legalitatea construirii lăcaşului de cult ortodox în imediata vencinătate a blocurilor. Perspectiva de a fi deranjaţi fonic şi de a pierde locul de verdeaţă şi joacă pentru copii s-a materializat chiar şi într-o acţiune în justiţie. Plângeri izolate despre deranjul fonic al clopotelor sau difuzoarelor au mai apărut pe strada Sf. Apostol Andrei.

 

Sebastian Kovacs15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor