Pentru proiecte comune româno-ungare

Seful Executivului de la Budapesta, Gyurcsany Ferenc, împreuna cu alti cinci ministri ai cabinetului sau, au participat vineri, în sala mare a Primariei, la un forum cu reprezentantii comunitatii maghiare din Oradea.

Au mai fost prezenti vicepremierul Marko Bela, ministrul Comunicatiilor, Nagy Zsolt, presedintele CJ Bihor, Kiss Alexandru, viceprimarul Biro Rozalia, deputatul UDMR, Lakatos Peter, si alti etnici maghiari, care au umplut pâna la refuz sala.

„Am un mesaj pentru maghiarimea ardeleana: e bine sa fii ungur, dar e foarte greu sa fii ungur. Cu siguranta, daca si domnul Tariceanu ar fi aici, ar spune la fel, ca e bine sa fii român, dar e greu sa fii român. Cu siguranta ca în ziua de azi e frumos sa fii român, dar e greu sa fii român în Republica Moldova”.

Acesta a fost mesajul premierului ungar catre asistenta. Gyurcsany a vorbit apoi despre planurile comune de dezvoltare româno-ungare, apreciind ca acestea nu se pot concepe decât împreuna în urmatorii zece ani. Autostrada Brasov-Bors a fost data drept exemplu în acest sens.

Calin Corpas
Valentin Buda