Pentru siguraţa şcolarilor

Pentru siguraţa şcolarilor
În contextul în care o mulţime de copii parcurg distanţe considerabile până la şcoala la care învaţă şi de multe ori aceştia merg singuri sau însoţiţi de alţi colegi până la instituţiile de învăţământ, poliţiştii, preocupaţi în permanenţă de siguranţa celor mici, aduc în atenţia părinţilor şi a elevilor câteva aspecte de luat în considerare pentru a preveni situaţiile neplăcute sau periculoase.

„Astfel, stimaţi părinţi, sunteţi responsabili să vă încurajaţi copilul să vă povestească ce prieteni are, cu ce probleme se confruntă şi cum îşi petrece timpul liber, să supravegheaţi mereu ce sumă de bani are asupra sa şi cum o cheltuie”, atenţionează poliţiştii. De asemenea, petreceţi cât mai mult timp împreună şi fiţi dumneavoastră înşivă un bun exemplu. Implicaţi-l pe cel mic în activităţi sportive sau artistice, în funcţie de aptitudini. Nu îl lăsaţi să petreacă prea multe ore în faţa calculatorului şi nu-i permiteţi să stea seara, afară, până la ore târzii!

Copiii să ia aminte!

Totodată, poliţiştii au câteva sfaturi şi pentru copii. „Astfel, dragi copii, pe drum e necesar să respectaţi regulile de circulaţie şi nu alergaţi pe trecerile de pietoni. Evitaţi zonele slab iluminate sau mai puţin circulate atunci când vă fixaţi un traseu pentru şcoală şi nu întârziaţi pe drum! Alegeţi să parcurgeţi acest drum împreună cu alţi colegi, mai ales dacă la ieşirea de la ore este seară! Evitaţi utilizarea telefonului mobil pe stradă. E de preferat să nu ascultaţi muzică la căşti atunci când vă deplasaţi pe drumurile publice, deoarece atenţia voastră este, astfel, mult diminuată. Nu acceptaţi sub nicio formă compania unor persoane necunoscute şi nu primiţi nimic de la acestea, indiferent ce vă spun! Evitaţi să aveţi asupra voastră sume mari de bani sau bijuterii deosebite, pentru a nu atrage atenţia infractorilor. Un sfat bun este acela să nu vă implicaţi în altercaţii. Sunaţi la 112 dacă sunteţi în pericol sau martorul unei infracţiuni!” spun oamenii legii.

În altă ordine de idei, când sunteţi la şcoală, alegeţi-vă cu grijă prietenii şi evitaţi compania celor obraznici. Păstraţi-vă calmul când discutaţi în contradictoriu şi nu recurgeţi niciodată la violenţă pentru a vă impune părerile! Puteţi foarte bine să solicitaţi sprijinul profesorilor atunci când sunteţi implicaţi într-o altercaţie sau sunteţi martorul unor violenţe verbale ori fizice! Aveţi grijă de lucrurile personale şi de bunurile şcolii şi nu umblaţi cu lucrurilor colegilor fără acordul lor şi nu le ascundeţi, nici măcar în joacă. Păstraţi liniştea şi curăţenia în şcoală, nu alergaţi pe scări şi nu vă împingeţi colegii în pauze, protejaţi elevii mai mici şi ajutaţi-i să se simtă în siguranţă. În timpul pauzelor, nu părăsiţi incinta şcolii sau curtea unităţii de învăţământ. Semnalaţi profesorilor prezenţa unor străini în şcoală sau în curte, mai ales dacă aceştia încearcă să atragă elevii în discuţii sau să le ofere vreun bun! „Trebuie să ştiţi că nimeni nu are dreptul să vă ameninţe sau să vă vorbească urât. Spuneţi-le imediat profesorilor sau părinţilor dacă vă simţiţi agresaţi în vreun fel!” conchid reprezentanţii Poliţiei.

SURSA: POLIŢIA ROMÂNĂ0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !