Pentru un stil de viaţă sănătos

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
Au prezentat alimente sănătoase
Au prezentat alimente sănătoase
O viaţă sănătoasă depinde de o alimentaţie corespunzătoare, dublată de sport şi de o bună informare.

Clubul Rotary Oardea şi Societatea Română de Diabet şi-au unit forţele în lupta împotriva diabetului. Astfel, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, celebrată în fiecare an pe 14 noiembrie, 24 de Cluburi Rotary din 18 judeţe şi Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM) şi-au unit forţele şi au pornit o luptă împotriva diabetului zaharat şi a complicaţiilor provocate de această afecţiune, încurajând populaţia să adopte un stil de viaţă activ.

Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică regulată sunt o parte importantă din managementul diabetului de tip 1 şi ar putea preveni până la 70% din cazurile de diabet zaharat– una dintre cele mai importante probleme de sănătate la nivel global.

„Diabetul poate evolua nediagnosticat între cinci şi zece ani, iar acest lucru este o mare dramă. Trebuie să găsim resurse pentru un program de screening, care să includă persoanele de peste 45 de ani, în special bărbaţi, care au deja hipertensiune arterială sau sindrom metabolic.

Estimez că cel puţin jumătate din populaţia adultă a României ar trebui să facă anual un test de screening pentru a depista diabetul zaharat”, a declarat prof. dr. Cristian Serafinceanu, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Despre nutriţie

Pentru a marca Ziua Mondială a Diabetului, Clubul Rotary Oradea a distribuit, în perioada 28 noiembrie – 1 decembrie 2015, broşuri informative şi a organizat, împreună cu partenerii locali Desert SRL, Cofetăria Fan Ice, şi şi A’ la Chef Catering, evenimentul: „Zilele Light”.

Găzduit de unul dintre parteneri, evenimentul a început cu o informare despre nutriţia sănătoasă, au fost servite gratuit mostre de alimente sănătoase şi au putut fi cumpărate deserturi fără zahăr (cremă de budincă şi îngheţată), dar şi savuroase salate.

„După Ziua Mondială a Inimii, punctată și în orașul nostru prin Promenada Inimilor, Clubul Rotary Oradea marchează acum Ziua Prevenției Diabetului. Organizăm împreună cu partenerii locali «Zilele light», pentru a arăta orădenilor că o viață sănătoasă depinde de o alimentație corespunzătoare, dublată de sport și de o bună informare”, a declarat Emil Bradea, unul dintre coordonatorii activităţii.

Diabetul zaharat este o boală cronică, caracterizată prin tulburări profunde ale metabolismului cauzate de lipsa ori insuficienţa insulinei.

Această afecţiune este o mare problemă de sănătate publică şi o ameninţare la adresa populaţiei. Diabetul zaharat de tip 2, care apare mai frecvent la adulţi, poate evolua mulţi ani fără niciun semn, motiv pentru care este necesară efectuarea unor analize cel puţin anual după vârsta de 45 de ani.

În România, aproape două milioane de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de diabet. Dintre complicaţiile diabetului amintim: orbirea, cedarea rinichilor, bolile cardiovasculare, amputarea piciorului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !